Történelem: az öt karikát ábrázoló hivatalos dokumentum került az Olimpiai Múzeumhoz

Vágólapra másolva!
2023.03.22. 17:48
null
Az olimpiai karikák – a kép illusztráció (Fotó: Getty Images)
A lausanne-i Olimpiai Múzeumnak adományozott Vu Csing-jü, a kínaiak kétszeres olimpiai bajnok tekvandósa és férje egy eredeti iratot, amelyen szerepel az újkori játékok atyja, Pierre de Coubertin által 1913-ban tervezett és a rá következő évben kinyomtatott olimpiai öt karika.

 

A dokumentum 1914-ben a francia Graveur Stern nyomdavállalatnál készült. Az igazoló levélre nyomtatták a Coubertin báró által tervezett olimpiai öt karikát, azok részletes adataival, méreteivel, a gyűrűk francia elnevezésével és a nyomdai gyártás időpontjával.

A 2008-ban és 2012-ben 49 kilogrammban olimpiai bajnok Vu és férje, Hou Kun az Olimpiai Múzeumban adta át az értékes ereklyét Yasmin Meichtrynek, a Kultúráért és Örökségért Olimpiai Alapítvány társigazgatójának.

A házaspár ezenkívül még a tavalyi pekingi téli olimpia váltófutásánál Vu által vitt fáklyát is a múzeumnak adományozta.

„Az ilyen adományok valóban gazdagítják örökségünket, a gyűjteményünket, és segítenek elmondani az olimpiai játékok történetét” – jegyezte meg Meichtry.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik