Torna-vb: nincs a férfiaknál magyar döntős; a legenda mankón távozott

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2017.10.03. 09:46
A hat magyar versenyző közül senki nem jutott döntőbe a férfiaknál a Montrealban zajló torna-világbajnokságon. Az első selejtező nap (negatív) szenzációja, hogy a férfi torna legnagyobb csillaga, az egymás után hetedik összetett világbajnoki címére hajtó japán Ucsimura Kohei megsérült az ugrás kvalifikációja során, és visszalépett a versenytől.

A magyar szövetség (MATSZ) tájékoztatása szerint Boncsér Krisztiánnak sikerült talajon a 6.0 kiinduló-pontszámú gyakorlatát bemutatnia, amely az utolsó csoport előtt a 16. helyre volt elegendő. Vecsernyés Dávid nyújtón biztonságosan adta elő gyakorlatát, de nem a legmagasabb kiinduló pontszámút, s a 19. ezzel jelenleg. Kállai Zoltánnak lólengésben több bizonytalansága volt, a végén a leugrásnál hibázott, így már neki sincs esélye a döntőbe jutásra.

Sóvágó Lajos szövetségi kapitány elmondta: Dudás Norbert korlátgyakorlatának korrigálás miatt csökkent az értéke, gyűrűn pedig a leugrás rontotta le az előadását.

Az előzetes terveknek megfelelően Kardos Botond hat szeren indult, de több rontása is volt, a 3. csoport után a 27. helyen áll egyéni összetettben. A selejtező végeredménye csak később, a 4. csoport után, magyar idő szerint kedd este alakul ki.

„Nem voltak döntős álmaink, de bíztunk abban, hogy sikerül hibátlan gyakorlatokat bemutatni, ez pedig nem nagyon jött össze” – nyilatkozott Sóvágó Lajos. Hangsúlyozta: a vállműtét után lábadozó Berki Krisztián kiválása óriási hiányt jelentett minden téren.

A férfiak szövetségi kapitánya úgy fogalmazott, ez a vb jelentős állomás volt, de nagy előrelépésről nem lehet beszélni.

„Összességében a jövőt tekintve a gyakorlatok biztonságos végrehajtására nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, hogy fel tudjunk zárkózni a nemzetközi élmezőnyhöz, persze, ehhez az anyagerősséget is növelni kell” – mondta Sóvágó.

A szakvezető szerint a fizikai felkészültség terén is mutatkozik lemaradás a magyar csapatban, ennek hiánya szintén hatással volt a gyakorlatok biztonságos kivitelezésére. A magyar férfiversenyzők számára ezzel befejeződött a világbajnokság. A nők szerdán, a kvalifikáció 4. csoportjában lépnek a szerekhez.

A selejtező első napján szomorú véget ért a tornatörténelem egyik legnagyobb sorozata: a japán Ucsimura Kohei megnyerte a legutóbbi hat összetett vb-versenyt, a hetediket nem fogja, lévén megsérült ugrásban a bal bokája, és visszalépett.

Ucsimura a vegyes zónában mankón nyilatkozott – az elmúlt nyolc évben verhetetlen japán sztár szomorúan távozik Montrealból, a férfi torna pedig 2009 után új világbajnokot köszönthet. A kvalifikáció első napja után a 2015-ös összetett vb-ezüstérmes kubai Manrique Larduet áll az első helyen a kínai Hsziao Ruo-teng, az orosz David Beljavszkij, a japán Sirai Kenzo, valamint az ukrán Oleh Vernyajev előtt.

TORNA-VB, MONTREAL
A magyar férfiversenyzők eredményei:
Egyéni összetett:
Kardos Botond 74.064 pont
Talaj: Boncsér Krisztián 13.933, Kardos Botond 11.866
Lólengés: Kállai Zoltán 13.558, Selmeczi Bánk 12.500, Kardos Botond 12.066
Gyűrű: Kardos Botond 13.200, Dudás Norbert 12.466
Ugrás: Kardos Botond 13.133
Korlát: Dudás Norbert 12.766, Kardos Botond 12.033
Nyújtó: Vecsernyés Dávid 13.333, Kardos Botond 11.766

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik