Torna-vb: kettős kínai siker; 45 éve nem látott dobogó

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2017.10.06. 09:25
null
1972 óta nem volt ilyen férfi összetett dobogó: három ázsiai tornász szerzett érmet (Fotó: AFP)
Hsziao Zso-teng és Lin Csao-pan révén kettős kínai siker született a montreali torna-világbajnokság férfi egyéni összetett döntőjében csütörtökön. A dobogó harmadik fokára is egy ázsiai versenyző, a japán Sirai Kenzo állhatott fel.

Hosszú idő után koronáztak először új összetett bajnokot a férfiaknál: a japánok világklasszisa, Ucsimura Kohei 2009 és 2015 között sorozatban hatszor diadalmaskodott, de most a selejtezőben megsérült és visszalépett.

Beljavszkij kétségbeesése. 1999 óta az 
első európai győztes lehetett volna (Fotó: AFP)
Beljavszkij kétségbeesése. 1999 óta az első európai győztes lehetett volna (Fotó: AFP)

A jelenkor legjobb férfi tornászának számító Ucsimura nélkül nagyon szoros és izgalmas volt a finálé, az első öt helyezett egy ponton belül végzett. Sokáig úgy tűnt, a győzelem David Beljavszkij kezében van, ám az orosz tornász leesett utolsó gyakorlata során a nyújtóról, és a hibát kihasználó távol-keleti riválisok elé kerültek. A döntőbe a legjobb selejtezős pontszámmal bekerült kubai Larduet csak az 5. lett, így csalódottan zárta a finálét, csakúgy, mint az olimpiai összetett ezüstérmes ukrán Oleh Vernyajev, aki Rióban Ucsimurát is meg tudta szorítani, most viszont csupán a 8. helyen végzett.

Először van 2007 óta a kínai férfi tornának összetett világbajnoka, Ázsia uralma pedig 2003 óta töretlen: az amerikai Paul Hamm volt az utolsó, aki más kontinens képviseletében összetett vb-aranyat tudott szerezni. Európai tornász a kétezres években még nem nyert összetett aranyérmet.

Kína először tudta a tornatörténetben megszerezni a férfi egyéni összetett arany- és ezüstérmét, egyben a mostani az első világverseny az 1972-es müncheni olimpia óta, amelyben csak ázsiai tornász áll a férfi összetett dobogóján.

TORNA, VILÁGBAJNOKSÁG
Férfi egyéni összetett

1. Hsziao Zso-teng (Kína) 86.933 pont
2. Lin Csao-pan (Kína) 86.448
3. Sirai Kenzo (Japán) 86.431
4. David Beljavszkij (Oroszország) 86.315
5. Manrique Larduet (Kuba) 86.031
6. Nile Wilson (Nagy-Britannia) 85.332

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik