Torna-vb: egymás után negyedszer az amerikaiaké a női csapatarany

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2018.10.30. 16:35
null
A vb-aranyérmes amerikai csapat (b-j.): Riley McCusker, Ragan Smith (tartalék), Morgan Hurd, Simone Biles, Grace McCallum, Kara Eaker (Fotó: AFP)
A várakozásoknak megfelelően az Egyesült Államok magabiztosan megnyerte a női csapatversenyt a dohai torna-világbajnokságon. Az amerikaiak 2010 óta egyszer sem engedték át a női csapataranyérmet más válogatottnak, egymás után negyedszer diadalmaskodtak.

Igazából kérdés sem volt: az amerikaiak tulajdonképpen úgy is simán megnyerték volna a női csapatverseny döntőjét, ha pihentetik Simone Bilest, de természetesen nem tették meg, így aztán a papírformának megfelelően le is lépték a konkurenciát, amely jó ideje csak távolról figyeli az Egyesült Államokat.

Éles verseny csupán a harmadik helyért alakult ki: az oroszok hibázgatva is megszerezték az ezüstérmet, a bronzért folytatott csatában viszont az utolsó, negyedik rotáció előtt egy ponton belül állt Brazília, Franciaország és Németország. Ehhez képest mind a hárman „elszálltak”, a 8.766 pontos előnnyel nyerő amerikaiak és az oroszok mellé így végül Kína léphetett fel a dobogóra – a kínaiak az utolsó rotációban a hetedik helyről ugrottak előre a harmadikra! Korábban sosem volt ekkora pontkülönbség egy vb-csapatdöntőben az arany- és ezüstérmes válogatott között (az eddigi rekord „csak” 6.693 volt).

Az első három helyezett kijutott a 2020-as, tokiói olimpiára, tehát az amerikaiaknak, az oroszoknak és kínaiaknak emiatt már nem kell izgulniuk a 2019-es, ötkarikás kvalifikációs világbajnokságon. A női torna történelmében az Egyesült Államok lett a második válogatott, amely egymás után legalább négyszer meg tudta nyerni a csapatversenyt – ez korábban egyedül Romániának sikerült (1994, 1995, 1997, 1999, 2001), még a szovjetek is megálltak mindig háromnál. Kína egymás után hetedszer végzett dobogós helyen.

A pódiumceremónia ritkán látott eseményt hozott: az üzbégek 43 éves tornászlegendája, Oksana Chusovitina adta át az érmeket – úgy, hogy ő még mindig versenyzőtársa a dobogón állóknak, hiszen ezen a vb-n is elindult, sőt, ugrásban be is jutott a szerenkénti döntőbe. Chusovitina 1991-ben már világbajnoki aranyérmes volt szovjet színekben – a női versenyzők között alig van, aki élt akkor!

A világbajnokság a férfi és a női összetett döntővel (szerda, csütörtök) folytatódik – a nők között Kovács Zsófia személyében magyar tornász is van a legjobb huszonnégyben –, majd a péntek-szombati szerenkénti finálékkal zárul.

TORNA-VB
DOHA, KATAR
Női csapatverseny, döntő: 1. Egyesült Államok (Simone Biles, Kara Eaker, Morgan Hurd, Grace McCallum, Riley McCusker)
171.629 pont, 2. Oroszország 162.863, 3. Kína 162.396, 4. Kanada 161.644, 5. Franciaország 161.294, 6. Japán 160.262, 7. Brazília 159.830, 8. Németország 159.428

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik