Az idős olasz sportdiplomata egy jelentős módosítás tervezetét is bejelentette, amelynek sorsáról a FIG kongresszusa dönt. A sportág első számú szakmai testületeinek számító technikai bizottságoknak a jövőben csak az elnökét választaná a teljes közgyűlés, a tagjait már a FIG végrehajtó bizottsága nevezné ki.

2013-ban a jelenleg talán legproblémásabb torna-diszciplínának számító ritmikus gimnasztika technikai bizottságát egy tag kivételével felfüggesztették, volt elnökét örökre eltiltották, miután súlyos szabálytalanságokra derült fény a nemzetközi bírói vizsgák során – ezt követően visszavonták a pontozói engedélyeket, mindegyik nemzetközi bírónak új vizsgát kellett tennie. A technikai bizottság tagjait végül a nemzetközi Sportdöntőbíróság helyezte vissza tisztségükbe. A most javasolt módosításokkal a FIG azt szeretné elérni, hogy a szakmai vezető technikai bizottságot ne a lobbicsoportok „állítsák össze.”

„A technikai bizottsági tagok megválasztása nem szabad, hogy politika legyen. Ezeket a személyeket szakmai és etikai képességeik alapján kell megválasztani, nem pedig földrajzi blokkok együtt szavazása vagy előre megkötött megállapodások révén” – közölte Grandi.