Torna: húsz év után távozik a FIG-elnök, nagy átrendezés jöhet

Vágólapra másolva!
2014.10.29. 08:37
A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) taskenti kongresszusán az 1996 óta elnökként regnáló Bruno Grandi bejelentette: 2016-ban nem indul az újraválasztásért, húsz év után leköszön posztjáról.

Az idős olasz sportdiplomata egy jelentős módosítás tervezetét is bejelentette, amelynek sorsáról a FIG kongresszusa dönt. A sportág első számú szakmai testületeinek számító technikai bizottságoknak a jövőben csak az elnökét választaná a teljes közgyűlés, a tagjait már a FIG végrehajtó bizottsága nevezné ki.

2013-ban a jelenleg talán legproblémásabb torna-diszciplínának számító ritmikus gimnasztika technikai bizottságát egy tag kivételével felfüggesztették, volt elnökét örökre eltiltották, miután súlyos szabálytalanságokra derült fény a nemzetközi bírói vizsgák során – ezt követően visszavonták a pontozói engedélyeket, mindegyik nemzetközi bírónak új vizsgát kellett tennie. A technikai bizottság tagjait végül a nemzetközi Sportdöntőbíróság helyezte vissza tisztségükbe. A most javasolt módosításokkal a FIG azt szeretné elérni, hogy a szakmai vezető technikai bizottságot ne a lobbicsoportok „állítsák össze.”

„A technikai bizottsági tagok megválasztása nem szabad, hogy politika legyen. Ezeket a személyeket szakmai és etikai képességeik alapján kell megválasztani, nem pedig földrajzi blokkok együtt szavazása vagy előre megkötött megállapodások révén” – közölte Grandi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik