Torna Eb: Berki ezüstérmes, fellebbezését elutasították

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2017.04.22. 14:49
Berki Krisztián ezüstérmet nyert lólengésben a tornászok Kolozsváron zajló Európa-bajnokságán, szombaton.


A hatszoros Európa-bajnok Berki a selejtező után a döntőben is a 6.2-es kiinduló pontszámú gyakorlatát mutatta be. Mivel a produkciója ezúttal is remek volt, a zsűritől 15.200 pontot kapott,
amivel aranyérmet nyert volna, de mivel háromtizedes büntetéssel – úgynevezett semleges levonással – sújtották, az így kialakult 14.900 pont csak az ezüsthöz volt elég.

A 2012-es londoni olimpia bajnokát azért büntették meg, mert nem kezdte el harminc másodpercen belül a gyakorlatát. Mivel csupán két-három másodperccel lépte túl az előírt időhatárt, Sóvágó Lajos szövetségi kapitány szóbeli óvással élt, amit elutasítottak, de a magyar küldöttség írásban is fellebbezett a döntéssel szemben.

Valószínűsíthető, hogy az indítóóra és a gyakorlat idejét mérő óra nem volt szinkronban.

A magyar küldöttség azzal érvel, hogy az audió jelzés (Berki szólítása) és a vizuális (az óra elindítása az eredményjelzőn, illetve zöld jelzés) elcsúszott egymástól, és ez a felvételek alapján is így tűnt. Más kérdés, hogy ha a tornász kinéz a stopperre, akkor látja az időt – de a versenyzők általában a hivatalos szólítást figyelik, nem az órát a mellettük lévő eredményjelzőn.

A szabálykönyv szerint három tizedes úgynevezett semleges büntetést ér, ha egy tornász nem kezdi meg gyakorlatát a rendelkezésére álló harminc másodpercen belül. A tornásznak zöld lámpa jelzi a harminc másodperces felkészülési idő kezdetét. A felvételek visszanézése és a stopper alapján – pont lehetett látni Berki mögött az órát, amikor elindult – úgy tűnik, valóban kicsivel több mint harminc másodperc telt el a harminc másodperc kiírása és a lólengésgyakorlat megkezdése között.

„Arra nem számítottam, hogy ennyire hamar elindítják az órát. Harminc másodpercem van szólítás után, hogy felmenjek a szerre, és úgy tűnik, hogy túlléptem. Utólag vettem észre, nem láttam a visszaszámlálást, nem figyeltem. Nagyon korán mondták be a nevemet, ekkor bejelentkeztem. Amikor lejöttem, akkor láttam, hogy három tizedet levontak azért, mert túlléptem az időt. Beljavszkij nagyon jó gyakorlatot csinált, de a három tizeddel nyilván én nyerhettem volna. Olyan baki volt ez, amit még életemben nem követtem el. Azt hiszem, a televíziós közvetítés után indult hamarabb kicsit az óra, a bejelentkezés után szokták elindítani általában. Ez van. De nagyon örülök, hogy ezüstérmet tudtam szerezni” – nyilatkozta Berki Krisztián a vegyes zónában.

Végül jóval az eredményhirdetés után Berki Krisztián második óvását is elutasították.

EZT MONDJA A FIG HIVATALOS SZABÁLYKÖNYVE
2.3 cikk. Tornászok kötelessége
Általános

a) Megfelelően bejelentkezni a gyakorlat előtt (karjuk felemelésével), és ezzel tudomásul vegyék a D1 zsűri szólítását, és ugyanennek a bírónak jelezzék a gyakorlat végét is.
b) Megkezdeni a gyakorlatot a szólítástól számított 30 mp-en belül (minden szeren)

Article 2.3 Duties of the gymnast
General

a) To present himself raising 1 or 2 arms and thereby acknowledge the D1 judge at the commencement of his exercise and to acknowledge the same judge at the conclusion of his exercise.
b) To begin the exercise within 30 seconds of the green light or signal from D1 (on all apparatus).

A b) pont szó szerinti fordítása: Megkezdeni a gyakorlatot a zöld lámpától vagy a D1 zsűri szólításától számított 30 mp-en belül (minden szeren).

Tehát a szabálykönyv szerint csak a zöld lámpa vagy a zsűri szólítása számít. Hangjelzésről nem esik szó, így az óra az irányadó, mely mellett ott van a zöld lámpa. A hangosbemondó név szerinti szólítása és az óra szinkronizálva szokott lenni, ám ebben az esetben ez nem volt igaz, az óra korábban elindult. Az eurovíziós stream felvételén látszik, hogy amikor a stoppert és zöld lámpát elindítják, Berki Krisztián háttal van az órának, és akkor emeli fel karját, hogy készen áll, amikor a hangosbemondó szólítja. Ekkor azonban a stopper már 6-7 másodperce elindult.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik