Torna: a férficsapat közös álma a párizsi kvóta

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.11.06. 13:40
null
Mészáros Krisztoferrel ellentétben Balázs Krisztián eleve úgy készülhetett, hogy ott lesz az egyéni összetett döntőjében, amelyen – első vb-jén – a remek 15. helyen végzett (Fotó: MTI)
Balázs Krisztián és Mészáros Krisztofer elégedett a pénteki egyéni összetett fináléban nyújtott teljesítményével.

Már nemcsak nézegetik a magyar tornasport történelemkönyvét, hanem kezükbe fogták a tollat, hogy írjanak bele: a Balázs Krisztián (FTC-Telekom), Kardos Botond (Győri AC), Kiss Balázs (BHSE), Mészáros Krisztofer (Győri AC), Tomcsányi Benedek (Győri AC) összetételű férficsapat 12. helye nagyot szólt a sportág honi berkein belül – mindezt csak fokozta, hogy Balázs bejutott az egyéni összetett fináléba, és a pénteki döntő előtt egy órával kiderült, Mészáros is indulhat a legjobb 24 között a visszalépések miatt.

„Hiszek abban, hogy képesek vagyunk tovább írni a történelmet, mindannyian fiatalok vagyunk, így mindannyiunkban ott a fejlődés lehetősége, jövőre és később még jobb eredményeket érhetünk el – mondta Mészáros Krisztofer. – Örültem, hogy mégis indulhatok az egyéni összetett döntőjében, de annak még inkább, hogy két magyar volt a fináléban, erre huszonkilenc éve nem volt példa.”

A másik magyar, vagyis Balázs Krisztián tavaly sérülés miatt kénytelen volt kihagyni a világbajnokságot, így pályafutása első felnőtt vb-jén lépett pódiumra Liverpoolban – és hogy!

„Az, hogy az első világbajnokságomon tizenötödik lettem egyéni összetettben, jó eredménynek számít, ám ennél sokkal jobban örülök annak, hogy kiegyensúlyozott formát mutattam Liverpoolban, mind a selejtezőben, mind a döntőben rontás nélkül tornáztam, a jövő szempontjából ez az igazán fontos      – nyilatkozta Balázs Krisztián. –      Hatalmas élmény volt ennyi néző előtt a szerekhez lépni. Volt olyan, hogy csak én tornáztam, úgyhogy mindenki engem nézett, na, akkor eszembe is jutott, hogy »most mutasd meg, Kiki, ki vagy, miért is edzettél olyan sokat az elmúlt években!«”

Tényleg megmutatta, s hogy már van neve a sportágban Balázs Krisztiánnak, azt az is bizonyítja, hogy a közvetítés során élőben mutatták nyújtógyakorlatát – mert ő ezen a szeren a legjobb.
Mészáros Krisztofer talajon szerzett Európa-bajnoki ezüstérme meg azt hozta magával, hogy Szűcs Róbert tanítványát ezen a szeren láthattuk élőben, igaz, ezúttal alacsonyabb kiindulópontszámú gyakorlatot vállalt a győri fiú.

Egyébként minden szeren.

„A hétfői selejtező után olyannyira el voltam keseredve, hogy haza akartam menni, ám Altorjai Sándor főtitkár nem engedte. Milyen jól tette!      – ismerte el Mészáros. –      Krisztián délután négy előtt tíz perccel indult a csarnokba, én negyed kettőkor megnéztem a javított rajtlistát, és láttam, hogy már nem negyedik, hanem második tartalék vagyok, úgyhogy meg is kérdeztem az edzőmet, menjünk-e ki Kikivel és az edzőjével a csarnokba. Természetesen kimentünk, nekiálltam melegíteni, amikor megkeresték a mesteremet, és közölték vele, indulhatok a döntőben. Akkor gyorsan leültünk, és megbeszéltük, melyik gyakorlatomat hogyan építjük kicsit vissza, hiszen egyfelől a vébé előtt volt egy csuklósérülésem, másfelől a selejtező után inkább csak új elemeket gyakoroltam Liverpoolban, ráadásul a döntő előtti délelőtt erősítőedzésem volt gyűrűn. Így is meg tudtam ismételni a tavalyi tizennegyedik helyemet, úgyhogy elégedett vagyok.”

A két fiú egyetért abban, hogy immár reális esély mutatkozik a párizsi csapatkvóta megszerzésére.

„Nem foglalkozunk azzal, hogy ki mit vár el tőlünk, a terhet cipeljék az edzők és a kapitány, mi tesszük a dolgunkat. Azzal nyilván tisztában vagyunk, mire lehetünk képesek a jövőben, ez csak erőt ad nekünk és még több motivációt – fogalmazott kicsit talányosan Balázs Krisztián, ám Mészáros Krisztofer mert kicsit merészebbet mondani:  –  Valóban reális az esélyünk a csapatkvóta megszerzésére. Mindannyian ezért dolgozunk, ez a közös álmunk.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik