Szabó Tünde elégedett, de a munka nem állhat le (Fotó: Nemzeti Sport)

Nem mindegy egy ország jövője szempontjából, hogy az iskoláskorú fiatalok mennyit és milyen körülmények között sportolnak, de az sem, hogy a felnőtt lakosság körében hányan ismerik fel a rendszeres mozgás igényét.

Az általános helyzet lényegesen jobb a korábbinál, de ahogy Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára fogalmaz, feladat és munka mindig akad. Szabó Tünde az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy növelni kell a rendszeres sportolásban résztvevő nők, illetve fiatalabbnak számító felnőttek arányát.

– A sportért felelős államtitkár székéből nézve mennyire látja a korábbiaknál egészségesebbnek és edzettebbnek az ország népét?
– Azt hiszem, hogy a leglátványosabb eredményeket a gyermekeknél értük el, hiszen a kötelező testnevelés bevezetésével hetente öt órát már biztosan mozognak a diákok hat és tizennyolc éves koruk között. Más korosztályokban is történt pozitív elmozdulás, de még sokkal kevésbé látványos, hiszen felnőtt korban a rendszeres sportolás általában életmód, vagy legalábbis szemléletmód váltással párosul. Ez pedig nem az egyik napról a másikra történik meg. Mi igyekszünk olyan feltételeket biztosítani, amelyek a lakosság minél nagyobb részének teszik lehetővé a rendszeres mozgást, függetlenül az anyagi helyzetüktől és attól, hogy az ország mely pontján élnek. Folyamatosan fejlesztjük a sportinfrastruktúrát, amely a versenysportot, az utánpótlás-nevelést, és a szabadidősportot is szolgálja, illetve nemzetközi versenyek helyszínéül is szolgál. Biztos vagyok benne, hogy egy Magyarországon megrendezett sportesemény, egy itthon elért sportsiker jelentősen megnöveli a sportágat kipróbálók számát.

– Hol tapasztalható még mindig jelentős lemaradás?
– Feladat mindig van! Szépen haladunk a kitűzött cél felé, hogy Magyarország amellett, hogy rendkívül eredményes sportnemzet, sportoló nemzetté is váljon. Úgy gondolom, még a gyermekek körében sem elégedhetünk meg az eddigi eredményekkel, most az iskolán kívül is sportoló diákok számát kell emelnünk. Javítani kell a rendszeres sporttevékenységet végzők körében a nők, illetve a fiatal felnőttek arányát is. Nagyon pozitív viszont, hogy a szép korúak körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a mozgás, kiemelném a nordic walkingot, ami egyre elterjedtebb mozgásforma az idősebb korosztályokban.

– Mit takar a Fitt egészséges nemzetért jelmondat, és az ahhoz kapcsolódó tárt kapus program?
– Ez nem egy jelmondat, hanem a Hiszek Benned! Program legújabb, harmadik alprogramja, a „Fitt, Egészséges Nemzetért Tárt Kapus Program”, amelynek célja, hogy a magyar lakosság számára hozzáférhető, könnyen elérhető sportolási lehetőségeket teremtsünk. Az alprogramban a 23 megyei jogú városban működő sportszervezetek támogatása valósul meg a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) közreműködésével a sportolási feltételek javítása, a sportinfrastruktúra igénybevételének ösztönzése, egyszóval a sportolási lehetőségek bővítése érdekében. Egyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a város lakosai az adott település sportlétesítményeit kedvezményesen vagy ingyenesen használhatják, előre meghatározott feltételek szerint, a felhasználható időt figyelembe véve. Ennek persze költségvetési vonzata is van, ezért erre a célra a tavalyihoz hasonlóan idén is 150 millió forintot biztosítunk.

– Ha már az életmódbeli változásról szó esett, mennyire tükrözik a valós képet a tömegeket megmozgató futóversenyek és a kerékpáron közlekedők számának növekedése a fővárosban és más településeken?
– Ahogyan arról már az előzőekben beszéltem, tapasztalható pozitív változás a magyar társadalomban, de átütőnek még nem nevezném. Elindult egy biztató folyamat, amelyet tovább kell vinnünk, lendületben kell tartanunk. Ennek egyértelmű jelei az egyre népszerűbb futóversenyek vagy épp a kerékpárosok növekvő száma. A Vivicittá futóversenyen idén tavasszal magam is megtapasztaltam, hogy valóban egyre többen futnak, hiszen csaknem harmincezren neveztek a különböző távokra. A napokban megjelent kutatási eredmények szerint Dánia és Hollandia után Magyarországon a harmadik legmagasabb az elsősorban bringával közlekedők aránya Európában. Összességében, jó úton haladunk, folytatnunk kell a munkát, hiszen a sport az egészségmegőrzés egyik leghatékonyabb eszköze.

– Ugyan nem minden a pénzen múlik, az viszont tagadhatatlan, hogy ha a kelleténél kevesebb a pálya, a fedett létesítmény, az uszoda és a sportolásra is alkalmas park, alább hagyhat a mozgás iránti kedv, a rendszeres sportolás iránti igény…
– Fontosnak tartjuk a megfelelő színvonalú létesítményeket, hiszen azok a szabadidősport és a versenysport számára is helyszínül szolgálnak. A mindennapos testnevelés feltételeinek megteremtésére folyamatosan adunk át tornatermeket és tanuszodákat országszerte. Ezek természetesen nemcsak az iskolai testnevelési óráknak, hanem a helyi egyesületi- és a szabadidős sporttevékenységeknek is otthont adnak. Emellett mindenképpen meg szeretném említeni a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Programot, amelyben országszerte alakítunk ki ingyenesen használható, igényes szabadtéri sportlétesítményeket, így biztosítva a rendszeres testmozgás lehetőségét minden korosztály számára. A parkok nagy előnye, hogy ingyenesen használhatók és könnyen elérhetők a sportolni vágyók számára a saját lakóhelyükön vagy annak közelében.
Az új sportlétesítmények jelentős része olyan nemzetközi szabványoknak is megfelel, amelyek lehetővé teszik nagyszabású sportversenyek hazai lebonyolítását, ez ismét csak jótékonyan hat a lakosság és leginkább a fiatalok sportolási kedvére.