Tokió 2020: Chad le Clos B-terv, edző és partner nélkül készül

2020.03.22. 16:10
null
Nem oly derűs a dél-afrikai kiválóság jövőképe… (Fotó: AFP)
A szerb ifjúsági és sportminisztérium, valamint a Horvát Olimpiai Bizottság is csatlakozott azokhoz az intézményekhez, szervezetekhez, amelyek a július 24. és augusztus 9. között kiírt tokiói nyári olimpia elhalasztását kérik a koronavírus-járvány terjedése miatt. 

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, több más szervezetet követően az Amerikai Atlétikai Szövetség is az olimpiai játékok elhalasztását kéri a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, s vasárnap délelőtt újabb szervezetek is hasonló kéréssel fordultak a NOB-hoz.

„Japán sok erőforrást fektetett be az olimpiába, de mi azt támogatjuk, hogy az emberi élet az első″ – mondta Vanja Udovicsics, szerb ifjúsági és sportminiszter.

A Horvát Olimpiai Bizottság elnöke, Zlatko Matesa azt mondta, szerinte lehetetlen folytatni az előkészületeket a jelenlegi körülmények között.

„Senki sem akarja, hogy a játékokat elhalasszák, de azt hiszem, közel állunk egy ilyen forgatókönyvhöz. Úgy tűnik, ez az egyetlen lehetőség. A sport leállt egész Európában, és senki sem tudja, mikor fog újraindulni″ – fogalmazott Matesa. Hozzátette: a versenyzés lehetetlenné vált, ezért úgy gondolja, képtelenség, hogy a tervek szerint menjen minden előre. Véleménye szerint néhány hónappal el kellene halasztani a tokiói olimpiát.

Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb sportolója, a gátfutó és bobos Lolo Jones reméli, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) dönt a halasztásról.

„Ha olimpikonként az a feladatunk, hogy inspiráljuk a társadalmat, hogy legyünk egészségesek, akkor most ellenmondásba keverednénk azzal, hogy jelenleg kerülni kell a nyilvános helyeket, az edzőtermeket, a sportpályákat és uszodákat. De néhányan mégis ezt csinálják közülünk, mert a NOB azt mondja, hogy legyünk készek, és folytassuk az edzéseket″ – mondta a 60 méter gáton kétszeres fedettpályás világbajnok sportoló.

A dél-afrikaiak olimpiai és világbajnok úszója, Chad le Clos ugyancsak arra panaszkodott, hogy képtelen edzéseket tartani. Először Olaszországba tervezett edzőtábort, de ezt a koronavírus-járvány miatt törölték, ezért átutazott Törökországba. Azonban most ott is lehetetlenné vált a maradása, és hazautazott Fokvárosba.

„Nincs edzőm, nincs edzőpartnerem, ha itt is bezárják a sportlétesítményeket, akkor nincs B-tervem. Félelmetes. Beszéltem például a kanadai Penny Oleksiakkal, ő már húsz napja nem tudott úszni″ – árulta el Le Clos, akinek kétségei vannak, hogy megtartható-e a kiírt időpontban az olimpia, de úgy véli, a sportolók képesek fenntartani a figyelmüket.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek