Tokió 2020: négy héten belül eldőlhet az olimpia sorsa

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2020.03.22. 19:54
null
Thomas Bach továbbra is kitart a NOB álláspontja mellett (Fotó: olympic.org)
A nyári tokiói olimpia elhalasztását sürgető egyre nagyobb nyomásban Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke lehetséges forgatókönyvekkel foglalkozik.

 

A NOB igazgatótanácsa vasárnap rendkívüli ülést hívott össze, majd az erről szóló hivatalos közleményben jelezte, hogy több lehetséges forgatókönyvet is kidolgoznak, melyek érinthetik a játékok kezdési időpontját is. A nemzetközi szövetség felhívta a figyelmet, hogy rengeteg szempontot figyelembe kell venni a forgatókönyv-tervezés során, beleértve többek között a már lefoglalt szállások menedzselését vagy éppen 33 olimpiai sportág versenynaptárának átalakítását. A vasárnap elindított megbeszélés-sorozatot négy héten belül tervezi lezárni a NOB, amely a tokiói szervezőbizottsággal, a japán hatóságokkal ás a fővárosi kormánnyal is rendszeresen egyeztet a kialakult helyzetről, illetve a lehetséges megoldásokról, tennivalókról, és persze az esetleges halasztásról.

Thomas Bach a koronavírus-járvány terjedése ellenére egyelőre kitart a játékok július 24-i rajtja mellett, ugyanakkor a háttérben vizsgálja egy esetleges halasztás következményeit és a lehetséges új időpontokat.

„Csak akkor lehet felelősségteljesen cselekedni, ha megbízható és egyértelmű alapokat biztosítunk a döntésekhez” – hangsúlyozta Bach a német SWR rádióadónak adott interjújában.

A NOB a vasárnapi közleményben megerősítette az elnök korábbi szavait, és külön kiemelte, hogy a játékok törlése nem oldaná meg a problémát, így nem is napirendi pont.

Ami az esetleges új időpontot illeti, a jövő nyár nagy része foglalt, többek között akkor rendezik a világjárvány miatt egy évvel későbbre tolt labdarúgó Európa-bajnokságot június 11. és július 11. között, akkor lesz az úszó-vb Fukuokában július 16. és augusztus 1. között, az atlétikai világbajnokság Eugene-ban augusztus 6-tól 15-ig, ezért csak 2021 késő nyarán vagy őszén lehetne az olimpia, esetleg 2022 nyarán.

Az is biztos – írja a dpa német hírügynökség –, hogy soha nem látott, monumentális döntés lenne, ha a tokiói olimpiát nem a kiírt időpontban tartanák, hiszen olimpiát még egyszer sem kellett halasztani, míg törlésekre is csak világháborúk alatt volt példa.

Napról napra egyre több szervezet, sportági szövetség és sportoló kéri azt, hogy halasszák el a tokiói olimpiát, mert sok helyen nem lehet edzeni, utazni, a járvány pedig tovább terjed világszerte. Bach korábbi véleménye szerint a lemondás 11 ezer sportoló álmát törné össze, és egy ilyen lemondás a legkevésbé tisztességes megoldás lenne. Hozzátette: a NOB rendkívül összetett szervezet, amelyben csak akkor tudnak felelősségteljes döntéseket meghozni, ha megbízható és egyértelmű alapinformációkkal rendelkeznek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik