Tokió 2020: Most nem rendezhető meg biztonsággal az olimpia – Tiszeker

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.03.18. 11:21
null
A MACS elnöke szerint a fő kérdés, hogy beengedjük-e a megvédett sportolóinkat a fertőzött országokból érkezők közé (Fotó: Kállai Márton)
A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet jelenleg nem azt mutatja, hogy biztonsággal megrendezhető a tokiói nyári olimpia.

Tiszeker Ágnes az M4 Sport Sporthíradójában szerda reggel elmondta, a múlt héten még végeztek doppingellenőrzéseket a MACS munkatársai is, ám be kellett látniuk, hogy ezeket le kell állítani a sportolók és a doppingellenőrök egészségének védelme érdekében. Ezért jelenleg minden közép-európai országban állnak a tesztelések.

A MACS dolgozói a papírmunkát otthonról elvégzik, de utazni nem tudnak, az analízisekhez pedig laboratóriumi körülmények kellenek. Néhány labor, köztük a montreali, barcelonai, a római és madridi felfüggesztette tevékenységét a világjárvány miatt.

Tiszeker beszélt arról is, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) akkreditált laborjai nem tudnak részt venni a vírus elleni harcban és a víruskutatásokban. Szavai szerint más típusú kutatás egy vírus biológiai tulajdonságait és viselkedését figyelni, mint tiltott szereket kimutatni, ráadásul egy ilyen fertőző vírus vizsgálatához nagyon komoly biztonsági előírásokat kell betartani.

Magyar ellenőr – mint mondta – nem ragadt külföldön, a szakemberek többsége pedig most a jelenlegi nehéz helyzetben segít.

„Jelentős részük az egészségügyben küzd és dolgozik, őket nem szeretnénk elvenni a most nagyon nehéz helyzetben lévő magyar egészségügytől” – jelentette ki Tiszeker.

A sportolók doppingellenőrzése leállt, de a MACS folyamatosan figyeli a versenyzők holléti információit, így a külföldről hazaérkezőket is – akik tartják a 14 napos karantént –, és a szervezet értesül arról, ha valaki felső légúti megbetegedéssel vagy lázzal küzd.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) orvosi bizottságában már történtek egyeztetések a sportolók edzéslehetőségeiről, arról, milyen szabadtéri edzéseket engedélyeznek számukra és az illetékesek ezekről tájékoztatják a sportszövetségeket. Tiszeker hangsúlyozta, hogy csak szabadtéri tréningről lehet szó, beltéri edzést nem engedélyeznek.

A járványkezelés sportolókra tett hatásait firtató kérdésre Tiszeker Ágnes elmondta, hogy a tapasztalatok alapján nem javasolt szteroidot adni a fertőzötteknek, vírushordozóknak, mert romlik tőle az állapotuk. Oltóanyag még nincs a koronavírusra, ám ha lesz, akkor sem kell a versenyzőknek tartania majd tőle, az oltások ellenanyagai ugyanis általában nincsenek tiltólistán, mivel semmilyen teljesítményfokozó hatásuk nincs.

A MACS vezetője számos orvos kollégájához hasonlóan szkeptikus az olimpiarendezéssel kapcsolatban, ugyanakkor – mint megjegyezte – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem ennyire borúlátó, mivel tegnap esti közlése szerint egyelőre nincs szükség drasztikus döntésekre.

„A japánok nyilván nagy erőfeszítéseket fognak tenni a fertőtlenítés érdekében. Nem az a kérdés, hogy a japánok képesek lesznek-e az olimpiai falut vagy a sportversenyek helyszíneit vírusmentesíteni, hanem az, hogy beengedjük-e a gondosan megszűrt és a fertőzésektől eddig megvédett sportolóinkat olyan országból érkezők közé, ahol óriási pusztítást végez a vírusfertőzés” – fejtette ki.

Mint mondta, a vírus terjedésének lassítása érdekében hozott korlátozó intézkedések akár hónapokig is eltarthatnak, szerinte június előtt nem lesz lehetőség a fellélegzésre, és talán május közepe felé tetőzhet a járvány. Szerinte a NOB-nak azt kell eldöntenie, ezt követően szabad-e rögtön egy kockázati tényezőt bevállalni.

"Most, március közepén úgy gondolják, lesz olimpia július 24-től, legyen így, mi ezt tekintjük fő szabálynak" – mondta Tiszeker Ágnes a NOB álláspontjáról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik