Tokió 2020: kész a sportlövők selejtezős menetrendje

Vágólapra másolva!
2020.05.27. 17:04
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elfogadta a Nemzetközi Sportlövőszövetség (ISSF) tervezetét a tokiói olimpia kvalifikációs küzdelmeinek folytatására.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott nyári játékokra a sportlövő kvóták nagy része már elkelt, de az európai versenyzőknek minden szakágban maradt még egy kvalifikációs versenyük, amit nem rendeztek meg. A puskásoknak és pisztolyosoknak májusban Plzenben kellett volna megküzdeniük a helyekért, a korongosoknak pedig a Chateauroux-ba tervezett Európa-bajnokságon, szintén májusban, ám ezeket a viadalokat is törölték.

A szerdán nyilvánosságra hozott kvalifikációs menetrend szerint a cseh és a francia városban jövőre sem lesz verseny. A puskásoknak és pisztolyosoknak a légfegyveres számokban a finnországi Lohjában február végén vagy március elején sorra kerülő 10 méteres Eb-n, a többi számban, valamint a koronglövőknek pedig a jövő májusra tervezett eszéki összevont kontinensviadalon lesz lehetőségük megküzdeni a kvótákért.

A megszerezhető helyek száma nem változott, azaz légpuskában két-két, az összes többiben pedig egy-egy hely kiadó még.

Tokióba a világranglistáról is kijut majd egy-egy versenyző számonként. Ezzel kapcsolatban az a döntés született, hogy a 2020. március 31-i állást veszik alapul, amelyhez hozzáadódnak majd a jövő márciusban és áprilisban sorra kerülő egy-egy puska, pisztoly, illetve koronglövő világkupán elért eredmények.

A kvalifikációs időszak 2021. június 6-án zárul.

A magyar sportlövők eddig négy kvótát szereztek, férfi puskában Péni István és Sidi Péter, női puskában Mészáros Eszter, női pisztolyban pedig Major Veronika.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik