Tokió 2020: a zászló és a himnusz kitiltásával büntethetik az olaszokat

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.01.26. 10:18
null
Giovanni Malago, a CONI elnöke sürgősségi rendeletet kért a miniszterelnöktől (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) figyelmeztette Olaszországot, hogy sportolói nem indulhatnak hazájuk zászlója alatt, valamint a himnuszukat sem játsszák le a tokiói játékokon, ha szerdáig nem rendezi vitáját a kormány az olimpiai bizottsággal (CONI).

Az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz oldal beszámolója szerint Giovanni Malago, a CONI elnöke felszólalt az olasz szenátus előtt, és arra kérte Giuseppe Conte miniszterelnököt, hogy hozzon sürgősségi rendeletet, hogy a NOB ne büntesse Olaszországot.

A minisztertanács keddi ülésén végül jóváhagyták a CONI számára nagyobb autonómiát biztosító intézkedést, amit megerősített Vincenzo Spadafora sportminiszter is. A rendeletet az olasz parlamentnek még jóvá kell majd hagynia.

Malago a döntést követően annak tartalmáról telefonon adott tájékoztatást Thomas Bach NOB-elnöknek, és a történtek kapcsán mindketten kifejezték elégedettségüket.

A NOB azért helyezte kilátásba a szankciókat, mert az olasz parlament jóváhagyta a sporttörvény tervezetét, amely szerint egy kormány ellenőrzése alatt álló szervezet jön létre Sport e Salute néven, és ennek feladatai közé tartozik a jövőben az állami támogatások szétosztása.

Korábban ezt a szerepet a CONI töltötte be. A NOB már többször aggodalmának adott hangot, mely szerint a kormány ezzel a lépéssel beavatkozik a CONI életébe, és így megsérti az olimpiai chartát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik