Tokió 2020: a MOB örül, hogy nem törölték el az olimpiát

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.03.24. 19:03
null
Magyar birkózók olimpiai ötkarikát formázó flashmobja idén márciusban (Fotó: Földi Imre)
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) örömtelinek tartja, hogy a törlés helyett a tokiói ötkarikás játékok elhalasztásáról született döntés.

 

„Felmérhetetlen munka áll most a szervezőbizottság, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a nemzetközi sportági szövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok előtt, hogy a halasztás minden részletét kidolgozzák. Bizonyosan hónapok, és nem hetek fognak ezzel eltelni, úgyhogy mindenki türelmére szükség lesz ahhoz, hogy a példátlan feladat elvégzéséhez szükséges idő rendelkezésre álljon” – olvasható a MOB keddi közleményében.

A MOB hangsúlyozta, hogy az olimpiai részvételhez kapcsolódó szervezési feladatait továbbra is ellátja, a következő időszak terhe az lesz, hogy a már lefoglalt, kifizetett szolgáltatásokat az eredeti menetrendhez képest átütemezze.

A MOB szerint a keddi döntéssel lehetőség nyílt arra, hogy az olimpiai eseményekre való felkészülés körülményei kiegyenlítődjenek, és a magyar sport az egészségügyi helyzet rendeződése után minél hamarabb visszatérhessen a szokott kerékvágásba, hogy „jövőre többen és erősebben legyünk ott Tokióban, mint azt idén képzeltük".

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden jelentette be hivatalosan, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt a tokiói olimpiát a jövő évre halasztja és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni.

PARALIMPIAI BIZOTTSÁG: FELELŐS DÖNTÉS SZÜLETETT
A Magyar Paralimpiai Bizottság közleménye:
A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) helyesnek tartja és támogatja a tokiói nyári olimpiai és paralimpiai játékok elhalasztásáról szóló döntést.
A sport a világ legnagyobb mozgalma, legerősebb szövete, melynek a tisztességes, fair verseny a lényege.
Nem rendezhetőek meg a játékok úgy, hogy nem biztosítható a sportolók, sportvezetők, önkéntesek, szurkolók, bírók egészsége. Nem rendezhetőek meg a játékok úgy, hogy nem biztosíthatóak a játékokra való kijutás (a kvalifikáció) azonos feltételei minden ország és minden sportoló számára. Márpedig a fentiek most nem teljesülnek.
Az MPB az elkövetkező napokban részletesen tájékozódik a nemzetközi szervezeteknél a döntés következményeiről, magunk is felmérjük azokat és részletesen tájékoztatni fogjuk a magyar sportolókat és sportszervezeteket.
Készen fogunk állni arra, hogy – akármikor is rendezik meg majd azokat – a tokiói paralimpiai játékokon a lehető legsikeresebben, a magyar sport fényes hagyományaihoz méltóan szerepeljenek sportolóink, akik most nyilván csalódottak, ám megértik, hogy az egészség mindennél fontosabb.
A magyar parasportolók mindent megtesznek azért, hogy példát mutassanak abban, hogy miképpen kell közösen, összefogva leküzdenünk a koronavírus járványt. Együtt sikerülni fog!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik