Salim Omar aranyérmes az Eb-n! (Fotó: ETU)

 
A 19 éves versenyző – aki a tavalyi tokiói játékokon a magyar színeket képviselve ötödikként végzett az 58 kg-os olimpiai súlycsoportban – a manchesteri Eb csütörtöki nyitónapján lépett tatamira az 54 kg-osok küzdelmi kategóriájában, és akárcsak a múlt évben, ezúttal is minden vetélytársát legyőzte.

Az angliai tornán erőnyerőként kezdett, majd az első meccsén ciprusi ellenfelet vert leléptetéssel, miután már 20:0-ra vezetett. A legjobb nyolc között szlovák riválisán jutott túl könnyedén (43:10), az elődöntőben pedig török tékvandóst győzött le ismét csak roppant meggyőző módon (28:7). A fináléban egy másik török, Görkem Polat várt rá, ellene a magyar tékvandós szorosabb csatában, 32:28-ra diadalmaskodott.

A magyar sportoló a finálét követő interjúban megemlékezett áprilisban 54 évesen elhunyt nagybátyjáról, példaképéről, a sportág első magyar olimpikonjáról, Salim Józsefről, aki édesapjával együtt mindig mondta neki, hogy megvédeni egy ilyen címet mindig sokkal nehezebb, mint megszerezni.

A fiatal magyar versenyző hozzátette, természetesen minden versenyen a legmagasabb célért küzd, a célja pedig, hogy a 2024-es párizsi olimpián is harcban legyen a dobogóért.

Csütörtökön szerepelt a tavalyi Eb magyar bronzérmese, az 53 kilogrammos Patakfalvy Luca is, aki ismét közel járt a dobogóhoz, ám az elődöntőért rendezett mérkőzésén hosszabbításos csatában alulmaradt, így ötödikként zárt Manchesterben.