Szumó: visszavonulhat a sportág egyeduralkodója

Vágólapra másolva!
2021.09.27. 10:14
null
Hakuho 1187 győzelmet aratott karrierje során (Fotó: AFP)
Makacs térdsérülése miatt várhatóan visszavonul Hakuho, minden idők legeredményesebb szumósa – számolt be róla az MTI.


A 36 éves, mongol születésű sportoló karrierje során 45 kiemelt tornát nyert, ám az utóbbi években térdpanaszai miatt alig tudott versenyezni. A japán média hétfői beszámolói egy Hakuhóhoz közel álló forrásra hivatkozva közölték a szumós visszavonulással kapcsolatos terveit.

Hakuho azok után, hogy hat versenyt kihagyott, júliusban veretlenül, 15–0-s mérleggel megnyerte a nagojai tornát, ám a hírek szerint a jövőben így is inkább saját szumóistállója megnyitására koncentrál majd. Erre azért lesz lehetősége, mert 2019-ben megkapta a japán állampolgárságot.

A Monkhbatin Davádzsargal néven született versenyző karrierje során 1187 győzelmet aratott, ebből 1093-at a legmagasabb divízióban. Ő a sportág 69. jokozunája, 2007 júliusában kapta meg a rangot, egy évvel azután, hogy megnyerte első nagy tornáját. Pályafutása első éveiben hatalmas csatákat vívott honfitársával, az ugyancsak jokozuna Aszasorijuval, utóbbi 2010-es visszavonulása után pedig gyakorlatilag egyeduralkodója lett a sportágnak.

A szumóban – mely Japán egyik nemzeti sportja – a sportolóknak minden versenyen meg kell küzdeniük a korábban elért rangjukért, egy számukra negatív eredménnyel záruló torna után a kivívott pozíciójukat elvesztik, így az előrelépés nagyon nehéz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik