Születésnap: 80 éves Vígh László, a magyar tornasport kiemelkedő alakja

Vágólapra másolva!
2021.07.26. 17:21
null
dr. Magyar Zoltán (balra) és Vígh László
Ma (hétfőn) lett 80 éves a magyar tornasport egyik kiemelkedő alakja, Vígh László mesteredző, aki minden idők legeredményesebb magyar férfi felnőtt tornászának, a Magyar Tornaszövetség (MATSZ) elnökének, dr. Magyar Zoltánnak volt az edzője.

 

A hétvégén nagyobb összejövetel volt Káptalanfüreden, Vígh László otthonában, ahol családja mellett meglátogatták őt tanítványai, köztük a legsikeresebb, dr. Magyar Zoltán is, aki a sportág kétszeres olimpiai, háromszoros világ- és háromszoros Európa-bajnoka, 10 éve a Magyar Tornaszövetség elnöke.

„A minap nagy ünnepség volt itt, Magyar Zoltánnal és még néhány tanítványommal, nem akarom és nem is tudnám felsorolni, annyian köszöntöttek azóta. Nagyon jó érzés volt, hogy ennyien kerestek, keresnek és gratulálnak. Nagy sikereket értünk el együtt, örülök, hogy ennyi tanítványom szívében ott vagyok a mai napig, sok helyről, például még Svájcból is hívtak. Nagy meglepetés volt, hogy vasárnap Magyar Zoli is itt volt, és szívvel-lélekkel megölelt, nagyon meghatódtam"
– mondta Vígh László, aki a lólengést a hatvanas-hetvenes évektől kezdődően alapjaiban forradalmasította, tanítványa volt még például Sivadó János, a Sivadó vándor bemutatója, Borbély József, Horváth Zsolt és Gál Róbert olimpikonok, valamint a kétszeres középiskolás világbajnok, Vígh Ákos.

Az edző most is követi a tornát, a hazai és a nemzetközi életet egyaránt, tizenkét unokája közül kettő is tornászik, az egyik Sopronban, a másik pedig nemrégiben törte el a kezét egy informatikai táborban, Vígh László viccesen meg is jegyezte: az informatika veszélyesebb üzem, mint a torna világa. Ami nagyon hiányzik neki.

„A lelkem most is tornász, s rosszul érzem magam távol a tornától, hiányzik nagyon, s felemészt engem ez az állapot” – mondta, hiszen gyerekkorától kezdve megbabonázta ez a sportág, annak idején Keleti Ágnes miatt vágták fejbe egy kulcscsomóval, hiszen 1956-ban beszökött meglesni az edzését a legidősebb olimpiai bajnoknak, edzői pedig így zavarták el őt.

Vígh László csodálja Ágnes asszonyt hihetetlen életvidámságáért, mint mondja a jó Isten neki pont a másik szemléletből adott többet, sok benne a keserűség és sokat is gyötri magát, káptalanfüredi kertje azonban megnyugvást ad számára.

„Régen tornászpalántákat ültettem el, most zöldséget, de a vetés öröme után az aratás többnyire elmarad, mert megelőznek a vaddisznók, jobban értenek ők a természet körforgásához" – mondja viccesen a mester, aki összességében köszöni, jól van, s örül, hogy átvészelte eddig a pandémiát.
„Több krónikus betegségem is van, de hát 80 éves vagyok, úgy érzem magam, ahogyan egy ilyen korú embernek kell. Ahogyan Békési tanár úr mondta: a hosszú élet titka, hogy az ember ne hagyja abba a légzést!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik