Sznúker-vb: már az első meccsén kikapott a kínaiak ásza

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.22. 01:10
null
Ting Csün-huj kiesése a vb eddigi legnagyobb meglepetése (Fotó: Action Images)
Bombameglepetéssel folytatódott a sznúker-világbajnokság Sheffieldben: már az első mérkőzésén kikapott a világranglista 2. helyén álló kínai Ting Csün-huj, aki több mint hétórás meccsen szenvedett 10–9-es vereséget a ranglista-73. Michael Wasleytól. Mark Selby nagyon nehezen, 8–4-es vezetését eltékozolva, döntő játékban győzte le a walesi Michael White-ot, míg Joe Perry a második szakasz nyolc játékából hetet megnyerve jutott túl Jamie Burnetten.

A kínai Ting Csün-huj eddigi legjobb világbajnoki eredménye a 2011-es elődöntője, s ezen az idén sem fog javítani. A szezon során öt pontszerző tornát megnyerő kínait az első fordulóban a viláégranglista 73. helyén álló Michael Wasleyvel sorsolták össze. Az egy dolog, hogy olyan lassan játszottak, hogy a délutáni befejezést éjszakára kellett halasztaniuk, Wasley tapadt Tingre, aki 9–8-ra vezetett a késő esti befejezés előtt, azaz egy frémre lett volna szüksége a nyolcaddöntőbe jutáshoz.

Ám az angol pazar 103-as brékkel kikényszerítette a döntő frémet, majd abban egy bátor, de jól eltalált pirossal bréket indított – a menetelés 35 pont után egy bátor, de rosszul eltalált pirossal ez véget ért. Ting a lehetőségéből 18 pontig jutott, majd hosszas biztonsági játék után átvette a vezetést a frémen belül. Ám Wasley visszatérhetett az asztalhoz, és kis híján letakarította a golyókat. A rózsaszínt azonban elhibázta, így Ting megpróbálkozhatott azzal, hogy sznúkert ad neki. Kétszer sikerült, de az angol mindkétszer kimenekült, és végül a rózsaszín golyó belökésével pontot tett az 50 perces játék és a több mint hétórás meccs végére – ezzel az idei torna eddigi legnagyobb meglepetését szerezte. Kétséges, hogy lehet ennél nagyobb.

Mark Selby is elképesztő mérkőzést játszott a walesi Michael White-tal, akit a 19., döntő játékban győzött le. A Ronnie O'Sullivan önéletrajzi könyvében „kínzómesternek" titulált Selby White és a saját idegeit is alaposan próbára tette: 8–4-ről felengedte magára ellenfelét, aki addigi kilátástalan játékán javítva nagy nehezen egyenlített.

Selby ezután összekapta magát, 9–8-ra vezetett, de White kiharcolta a döntő frémet. Selby ebben már kevés esélyt adott a walesinek, aki ezeket nem tudta kihasználni, majd miután sznúker helyzetből menekülve nagyon kedvező állást hagyott az angolnak, a világranglista 3. helyezettje behozhatatlan előnyt szerzett a döntő játékban. Selbyre a következő körben Ali Carter vár.

Joe Perrynek fantasztikus napja volt, 3–6-os állásról kezdett hétfőn, és nyolc játékból hetet megnyerve végül simán legyőzte a skót Jamie Burnettet 10–7-re. A következő forduló nehezebb lesz, a legutóbbi két vb-címet megnyerő O'Sullivan vár a 39 éves angolra.

Perry eredménye adhat reményt a négyszeres világbajnok John Higginsnek, aki hétfőn 3–6-tal zárta az első szakaszt a szintén skót Alan McManusszal szemben – úgy, hogy ellenfele már 6–1-re is vezetett.

SZNÚKER, VILÁGBAJNOKSÁG, SHEFFIELD
A 16 közé jutásért

Ting Csün-huj (kínai, 4.)–Michael Wasley (angol) 9–10
Joe Perry (angol, 16.)–Jamie Burnett (skót) 10–7
Mark Selby (angol, 3.)–Michael White (walesi) 10–9

Részeredmények
Ricky Walden (angol, 12.)–Kyren Wilson (angol) 6–3
John Higgins (skót, 11.)–Alan McManus (skót) 3–6

Az ágrajz
Ronnie O'Sullivan (angol, 1.)–Robin Hull (finn) 10–4
Joe Perry (angol, 16.)–Jamie Burnett (skót) 10–7
Marco Fu (hongkongi, 8.)–Martin Gould (angol)
Shaun Murphy (angol, 9.)–Jamie Cope (angol) 10–9
Barry Hawkins (angol, 5.)–David Gilbert (angol)
Ricky Walden (angol, 12.)–Kyren Wilson (angol)
Mark Davis (angol, 13.)–Dominic Dale (walesi)
Ting Csün-huj (kínai, 4.)–Michael Wasley (angol) 9–10
Mark Selby (angol, 3.)–Michael White (walesi) 10–9
Ali Carter (angol, 14.)–Hsziao Kuo-tung (kínai) 10–8
John Higgins (skót, 11.)–Alan McManus (skót)
Stuart Bingham (angol, 6.)–Ken Doherty (ír) 5–10
Judd Trump (angol, 7.)–Tom Ford (angol)
Stephen Maguire (skót, 10.)–Ryan Day (walesi) 9–10
Mark Allen (északír, 15.)–Michael Holt (angol)
Neil Robertson (ausztrál, 2.)–Robbie Williams (angol)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik