Ronnie O'Sullivan a kisfiával ünnepelte a címvédést (Fotó: Action Images)

 

A sheffieldi sznúker-világbajnokság döntőjét négyszakaszosra tervezték. A finálé vasárnap délután kezdődött 8 frémmel, majd este további 9-cel folytatták. Hétfő délután újabb 8 játék következett, majd este a befejezés. A mindössze 1000 férőhelyes lelátón több híresség is helyet foglalt, például a 16-szoros dartsvilágbajnok Phil Taylor.

 STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK
Maximális brék (147) nem volt az idei tornán, a legmagasabb bréket a 2010-es világbajnok, Neil Robertson lökte (143), így ő viheti haza az ezért járó 10 ezer fontot.

Ronnie O'Sullivan hat százas bréket lökött a 2013-as fináléban, ez korábban vb-döntőben senkinek sem sikerült. Stephen Hendry (1997), John Higgins (1998) és Matthew Stevens (2000) is ötig jutott.

A fent említett hat százas brékkel O'Sullivan beállította Mark Selby rekordját, ugyanis egy világbajnoki meccsen hat százas bréket csak Selby lökött idáig a 2011-es vb második fordulójában.

Az abszolút esélyes, első helyen kiemelt Ronnie O'Sullivan címvédőként 15:10-re vezetett három szakasz után a 15. pozícióban rangsorolt Barry Hawkins ellen. O'Sullivan tudta, ha győz, akkor a skót Stephen Hendry 1996-os diadala óta ő lesz az első, aki meg tudja védeni világbajnoki titulusát.

Barry Hawkins nagyszerű rajtot vett, hiszen rögtön megnyerte az első két frémet, ráadásul egy 127-es bréket is lökött. Ezzel nyolcra emelkedett a 100-as brékek száma a döntőben, amivel beállították a 2002-es finálé (Peter Ebdon–Stephen Hendry) rekordját.

O'Sullivannek össze kellett szednie magát. Jött is a javítás, mert bár ismét Hawkins brékelhetett a 28. frémben, hibázott, O'Sullivan pedig nem kegyelmezett (16:12).

A 29. játékban megismétlődött a történet, Hawkins kezdhetett volna nagyobb pontgyűjtésbe, de hibája után O'Sullivan egy 88-as brékkel behúzta ezt a frémet is, így már csak egy választotta el a végső győzelemtől (17:12).

A negyedórás szünetet követően a 30. frémben O'Sullivan megindult, brékelt, és elég hamar világossá vált, hogy eldőlt a vb-cím sorsa. Ronnie O'Sullivan ötödször is világbajnok lett! (18:12).

A győztes most már egyedüliként harmadik a Crucible Színházban 1977 óta megszerzett vb-címek örökranglistáján, Stephen Hendry (7) és Steve Davis (6) után.

Nem jártak rosszul anyagilag a felek, O'Sullivan 250 ezer fontot (azaz mintegy 88 millió forintot) kapott elsőségéért, Hawkins ennek a felét (44 millió magyar forint) teheti zsebre.

Az utolsó pillanatok

Vélemények a döntő után

Barry Hawkins: „Mindent beleadtam, igyekeztem kihasználni Ronnie hibáit, és egy kicsit megszorongatni. Fantasztikus közegben játszottunk. Arról álmodtam, hogy egyszer a családom a világbajnoki döntőben lát, ez most teljesült. Ronnie bebizonyította, hogy ő a legjobb.”

Ronnie O'Sullivan: „Gratulálok Barrynek, az egész tornán nagyszerűen játszott. Az egész vb-n ez volt a legnehezebb meccsem. Nagyon élveztem a játékot, de nem szeretném, hogy a jövőben a sznúker legyen az egyetlen fontos dolog az életemben, mást is akarok csinálni.”

 

SZNÚKER-VB, SHEFFIELD
Döntő

Ronnie O'Sullivan (angol, 1.)–Barry Hawkins (angol, 15.) 18:12