Sznúker: O'Sullivan 25 éve kápráztatta el a világot – videó

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.04.21. 11:13
null
Ronnie O’Sullivan 1997-ben
Pontosan ma 25 éve, hogy a sznúkersport történtének egyik legnagyobb játékosa, Ronnie O'Sullivan az 1997-es világbajnokságon meglökte a valaha volt leggyorsabb maximum bréket.

Az akkor 21 éves angol klasszis a sheffieldi vb első körében, a Mick Price elleni meccs 14. frémjében 5 perc és 8 másodperc alatt takarította le az asztalt úgy, hogy a 15 piros után mindig 15 feketét tett el, majd az összes többi színeset is.

A BBC 5 perc 20 másodpercet mért, de nem az első lökés pillanatában kezdték számolni az időt. A felvételen is látható, hogy a menet 5 perc 8 másodpercig tartott, a sportág vezető szervezete, a World Snooker Tour ezt fogadja el, noha hivatalosan ma sem mérik az ilyesmit.

„Visszanézve nagyszerű brék volt, de azt is megmutatja, hogy miért nem nyertem még meg a világbajnoki címet akkor. Ez a brék csak gyors volt, ösztönös, de ezt nem lehet folyamatosan csinálni. Még tanulnom, fejlődnöm kellett” – emlékezett vissza O'Sullivan.

Akkor még stílusosan 147 ezer font járt a maximum brékért (akkori árfolyamon 26.3 millió forint), ez több volt, mint a döntő vesztesének járó pénzdíj. A játék színvonalának emelkedése miatt ma már sokkal gyakoribbak a maximumok, ezért nincs ekkora pénzdíj rá, általában csak a legmagasabb brékért adnak jóval szerényebb összeget.

Bár elméletben elképzelhető a 147-nél nagyobb pontsorozat is, de ahhoz az ellenfél hibája is kell. A klasszikus maximum a 147.

Most, 25 évvel később Ronnie O'Sullivan szintén tagja a világbajnokság mezőnyének. Az első fordulóban megnyerte a meccsét az angol David Gilbert ellen, a második körben az északír Mark Allen lesz az ellenfele.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik