Sznúker: Mark Allen megvédte címét a belfasti tornán

Vágólapra másolva!
2022.10.23. 22:58
null
Mark Allen nagyon elkapta a fonalat a fináléban (Fotó: AFP)
Az északír Mark Allen 9–4-re legyőzte a kínai Csou Jüe-lungot a vasárnapi döntőben, így megvédte címét a sznúker északír bajnokságon Belfastban.

 

A torna címvédője, az északír Mark Allen egyszer könnyedén, máskor vért izzadva vette az akadályokat a döntőig. Kétszer is 4–0-val jutott tovább, de a második körben, a legjobb 32 között, csak döntő frémben múlta felül a hongkongi Andy Leet. A 32 éves Allen a negyeddöntőben a walesiek korábbi világbajnokát, Mark Williamst, az elődöntőben az ausztrálok egykori világelsőjét Neil Robertsont verte nagyszerű játékkal.

A kínaiak 24 éves tehetsége, Csou Jüe-lung a döntőig vezető úton nagyon rutinos játékosokat győzött le, köztük a korábbi világbajnok Shaun Murphyt is. A legjobb négy között a skót Anthony McGillen verekedte át magát 6–4-gyel.

A világbajnoki címvédő Ronnie O'Sullivan, aki jövő márciusban bemutatómérkőzést játszik Budapesten éppen Mark Allennel, már az első körben, a 64 között elvérzett az angol David Grace-szel szemben (4–3). John Higgins a 32 között, Mark Selby a negyeddöntőben fejezte be a szereplését.

A vasárnap esti döntő első frémjét Allen nyerte meg, csakhogy a következő négyet Csou, sőt a kínainak esélye nyílt tovább növelni az előnyét, érett a meglepetés – de hibázott a hatodik frémben. A címvédő lecsapott, gyors egymásutánban három frémet megnyert, így 4–4-es állásnál ért véget a finálé első szakasza. A második szakaszban aztán már nem volt kérdés, Allen öt frémet nyert meg egymás után, és a hazai közönség legnagyobb örömére ismét magasba emelhette az Alex Higgins-trófeát.

A győztes 80 ezer fonttal (37.5 millió forint) gazdagodott.

SZNÚKER, ÉSZAKÍR BAJNOKSÁG, BELFAST
NEGYEDDÖNTŐ

Mark Allen (északír, 1.)–Mark Williams (walesi, 8.) 5–4
Neil Robertson (ausztrál, 5.)–Mark Selby (angol, 4.) 5–2
David Gilbert (angol, 19.)–Csou Jüe-lung (kínai, 22.) 4–5
Ljü Hao-tien (kínai)–Anthony McGill (skót, 18.) 3–5
ELŐDÖNTŐ
Allen–Robertson 6–2
Csou Jüe-lung–McGill 6–4
DÖNTŐ
Allen–Csou Jüe-lung 9–4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik