A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Dömötör Csaba)

Szó szerint hömpölygött a tömeg az Ifjúság útján szombaton fél kettőkor – némelyik NB I-es futballklub irigykedve tekintett volna a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok zsúfolt lelátóira, ahol körülbelül 1500-an várták az előadást, az 5. budapesti sznúkergálát. Pedig a nézők még csak nem is sejtették, hogy egy hatalmas meglepetésben is lesz részük: az idei világbajnok és jelenlegi világelső Judd Trump ugyanis a májusban először elhódított vébétrófeát is magával hozta!

NEM VOLT KÉRDÉS, JÖN-E ÚJRA

– Sokat kellett kérlelni, hogy ismét eljöjjön hazánkba?
– Dehogyis, imádom Budapestet – válaszolta a 2019-es világbajnok angol Judd Trump. – Tavaly is remekül éreztem magam, most is fantasztikus a gála.
– Önnel is folytatódott a misztikus sorozat, azaz azok közül, akik – történetesen 2017-ben a walesi Mark J. Williams – a világbajnokság előtti gálán szerepeltek a magyar fővárosban, az egyikük Sheffieldben csúcsra jutott...
– Igen, erről már a tavalyi interjúnkban is beszéltünk, örülök, hogy idén velem folytatódott a széria. Bízom benne, hogy jövőre John lesz a győztes!
– A vébé helyszínéül szolgáló Crucible színháznak is van egy átka: aki ott először nyert, sosem tudta megvédeni címét.
– Valóban, nem tudom, én leszek-e az, hiszen éppen az előbb kívántam azt, hogy Higgins nyerjen jövőre.
– Elhozta magával a vébétrófeát is, sokat jelent ez a serleg önnek?
– Igen, mert régóta vágytam rá. De mindenki láthatja, mekkora teher került le a vállamról ezzel, mert azóta is remek formában vagyok, amiről tudom, hogy egyszer véget ér, de addig élvezem a játékot, és egyáltalán nem unom a tornákat vagy az ilyen fellépéseket.

Felállva tapsolták meg a nézők Judd Trumpot a világbajnoki serleggel

A két felvonásból álló program első felében a 30 éves angol ellenfele egy skót klasszis volt: John Higgins a modern éra ötödik legeredményesebb játékosa négy vb-elsőségével, az előző három világbajnokságon egyformán döntős volt, igaz, balszerencséjére egyiket sem tudta megnyerni (az angol Mark Selby, a walesi Mark J. Williams és idén Trump is legyőzte a skótot). Aki egy hónapon belül harmadszor játszhatott Trumppal, hiszen novemberben előbb a kínai World Open, majd az északír nyílt bajnokság elődöntőjében is egymásba botlottak, s mindkétszer az angol – akit „Ász a pakliban” becenévvel illettek a szakmabeliek – nyert.

Érdekes módon az először hazánkban járó „Wishaw varázslóját”, azaz Higginst nagyobb üdvrivalgással fogadta a közönség, mint a regnáló világbajnokot, ő ezt azzal hálálta meg, hogy magyarul olvasta fel a gálára a szervezők (Wéber Gábor, Csurgó Balázs és Buzás Gábor) által akasztott „A visszavágó” jelzőt. Ezután viccesen „élete legfontosabb meccsének” nevezte szombati fellépését, megspékelve azzal, hogy azért feküdt le pénteken korán, hajnal négykor, hogy jól felkészüljön nála 14 évvel fiatalabb ellenfeléből.

Miután pár perc múlva Trump körbesétált a vébéserleggel, elképesztő hangulat lett úrrá a sportcsarnokon, sokan felállva tapsolták meg az idei világbajnokot, aki egy picit meg is illetődött, mert láthatóan nem számított ilyen szívélyes fogadtatásra.

Először a szétlövéses játék volt programon (a játékosoknak öt percig 15, utána csak 10 másodpercük van a lökésre), ezt Higgins sok hibával kezdte, de a harmadik játszmában lökött egy százas breaket. Majd megérkezett a 12 éves Révész Bulcsú Trump ellen, s az angol elleni meccs közben Higgins legyezgette a magyar fiút egy törülközővel, majd szurkolt neki is. Nem véletlen volt a „műsor”, a Trump elleni külön csata összesítésében ő kapott volna két pontot, ha Bulcsú legyőzi a világbajnokot.

Megtörtént!

„Túl jól játszott ellenfelem, nem tehettem semmit. Remélem, legyőzi Johnt is! Amúgy jó nézni, mert támadójátékos, nagyon ügyes fiú!” – dicsérte a kis magyart Trump.

Révész megtette, megverte a négyszeres vb-győztest is, majd leült az asztal végén a földre törökülésbe, így zsebelve be a tapsot.

„Semmi jelentősége nincs, hogy kikaptam egy 12 évestől, mert a 11 éves lányom is állandóan megver” – magyarázta vereségének okát Higgins.

A skót John Higgins a modern éra ötödik legeredményesebb játékosa négy vb-elsőségével (Fotó: Dömötör Csaba)

A következő játékban tíz piros golyó került az asztalra, színesek nélkül, ezeket kellett a lehető legrövidebb idő alatt lepakolni a játékosoknak, azaz elkezdődött az őrült rohangálás az asztal körül. Trump elsőre hibátlanul lökött 54.38 másodperces idejéhez közel sem tudtak kerülni ellenfelei.

„Gyerünk, Öcsisajt!” – jött a biztatás a lelátóról utolsó mért ideje előtt Révésznek, aki aztán kicsit elizgulta ezt a játékot.

„ELÉGEDETT VAGYOK”
Révész Bulcsú, U16-os világbajnoki ezüstérmes: – A döntő után eléggé csalódott voltam, hiszen vezettem is, és mégiscsak kikaptam, de összességében elégedett vagyok a teljesítményemmel. Tavaly a szétlövésben legyőztem Shaun Murphyt, az nagy skalp volt, de hát ő nem tud futni... Nagyszerű érzés ismét a gálán szerepelni.

A szünet után élesben egymással játszott a két világbajnok – harmadszor idén május óta. Akkor a sheffieldi vb-döntőben, ahol azért jóval nagyobb téttel bíró és feszültebb légkörű meccset vívtak egymással. A finálé csak 5–4-ig volt szoros, ezt követően az angol fantasztikus formába lendült, s 18–9-re nyert. A vesztes Higgins, aki 2011-ben éppen az akkor első fináléját játszó, és meglehetősen éretlenül sznúkerező Trump ellen nyerte el legutóbbi vb-címét, rendkívül sportszerűen azt mondta a találkozó után, büszke rá, hogy ő nézhette legközelebbről riválisa szenzációs játékát.

Hogy nem csak „bohóckodni” jöttek Budapestre, az a nyitó játszmában kiderült, amiben a skót rossz kezdése után Trump 109-es breakkel jelezte, miért tartják jelenleg a világ legjobb formájában lévő játékosának. Válaszként jött egy 78-as break Higginstől, majd ismét százas feletti pontzuhatag az angoltól. Magas színvonalú meccset vívtak a felek, aki megindult, az általában be is fejezte a frame-et, igaz, a biztonsági játékot elfelejtették a játékosok – ahogyan azt a bemutatókon illik –, s még a leglehetetlenebb helyzetekből is megpróbálkoztak a golyóelrakással, nehogy véletlenül untassák a nagyérdeműt taktikai tili-tolival. A délutánt Trump részsikerével zárták, ezután jött az esti felvonás, de igazából most sem az eredmény, hanem a részvétel volt a fontosabb – ezt a mindkét programot lezáró, szűnni nem akaró és dörgedelmes vastaps is bizonyította.

A 12 éves Révész Bulcsú két nagy skalpot is gyűjtött szombaton (Fotó: Dömötör Csaba)