Szerelem és kártya a tableten

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.05.21. 08:36
null
Fotók: Lampert Benedek
Címkék
Néhány éve egy magyar innováció újította meg a nemzetközi bridzséletet. 2018 óta a LoveBridge szoftverrel edzenek a hazai sportolók is, részben ennek köszönhetők a bridzsjáték terén tavaly óta elért, kiugró magyar sikerek.

BUDAPEST

Magyarország rengeteg szálon kapcsolódik az egyik legszínesebb szellemi sport, a bridzs történelméhez. A LoveBridge nevű magyar innovációnak köszönhetően pedig alapvetően változhat meg ennek a tradicionális játéknak a sorsa világszerte.

De mi is az a bridzs?

Párok játszanak párok ellen, franciakártyával. A játékosok számára a bridzs vállalás, teljesítés és buktatás, az a szellemi sport, amely a legtöbb elmebéli képességet mozgatja meg egyszerre. Az elmaradhatatlan elemzés mellett fontos a motivációk felismerése, a csapatszellem, a projektszemlélet, az ellenfél viselkedésének megfelelő „olvasása”, a csibészség és a kőkemény valószínűségszámítás. Lengyelország, Franciaország, Dánia, Kína és Hollandia felismerték: a bridzs oktatása és gyakorlása annyi képességet fejleszt a gyerekek számára, hogy bőségesen megtérül az így eltöltött idő. A felsorolt országokban a bridzs alapjai az iskolai tanterv részét képezik.

 

Európán belül Magyarország is bridzsnagyhatalomnak számított a harmincas években, válogatottunk Európa bajnokságot nyert, világbajnokságot rendezhettünk, a világ valaha volt legjobb bridzs-szakírói közül az egyiket Ottlik Gézának hívták, a másikat Darvas Róbertnek. 2018-ban pedig hódító útjára indult két magyar bridzsező találmánya, a LoveBridge, melynek lényege, hogy a játékot nem kártyával, hanem tableten játsszák a verseny helyszínére érkező játékosok.

Európai és amerikai sikerek

A szoftver évek óta teljesít a Nemzetközi Budapesti Bridzs Fesztiválon (IBBF) is. A 45. IBBF-re idén május 25-e és 29-e között kerül sor, az ELTE fővárosi gömbaulájában, ahol a párok idén is a LoveBridge segítségével mérik össze tudásukat. A szervezők idén nagyjából 40 csapatra számítanak. Magyarországgal együtt már 14 országból érkeztek nevezések.

A főbb versenyszámokon kívül lesz idén 2 kisebb verseny is, amelyeknek a teljes bevételét az ukrán menekültek támogatására ajánlják fel Ezek közül az egyik az Ukrajna Párosnak nevezett meccs.

A bridzsfesztivált évek óta a magyar kormány is támogatja.

 

A tengeren túl a legelismertebb verseny az USBC (United States Bridge Championship). A tavaly októberi észak-amerikai válogatóversenyt szintén a magyar fejlesztésű LoveBridge-dzsel játszották, ahogyan a tavaly decemberi, kelet-ázsiai előválogatót is. Ázsiában is meglátták a tabletes bajnokság előnyeit: minden csapat a saját országában, egy felügyelt versenyhelyszínen ragadott tabletet, és ezen helyszínek internetes összekötésével zajlott le a nemzetközi verseny.

Balra Talyigás Péter, a szoftver fejlesztője, jobbra Bódis Gyula, a Visoft. Kft. ügyvezetője (Fotó: Kallus György)
Balra Talyigás Péter, a szoftver fejlesztője, jobbra Bódis Gyula, a Visoft. Kft. ügyvezetője (Fotó: Kallus György)

Fejlődés a hazai bridzséletben

ELŐNYÖK HOSSZÚ SORA

A tabletes változatnak számtalan előnye van a kártyához képest. A hagyományos változatban a játékosok az egyes leosztások eredményeit rögzítették, de a végeredményhez vezető út láthatatlan maradt. A magyar fejlesztésnek köszönhetően minden egyes asztalról minden egyes bemondás és kijátszott kártya eltárolásra kerül, a játék közvetíthetővé és elemezhetővé vált. Korábban is voltak próbálkozások versenyek közvetítésére, de ezek legnagyobb hibája az volt, hogy egy olyan operátorra volt szükség, aki nézte az asztalon a játék menetét, és azt folyamatosan próbálta egy erre előkészített rendszerben rögzíteni. A korábbi megoldás két alapvető hiányosságát küszöböli ki a LoveBridge rendszer: nincs korlát az asztalok számát illetően, és nincsenek hibák az operátorok által bevitt adatokban.

A magyar játékosok 2018 óta használják a szoftvert a mindennapokban is. Többen vallják: nagyon sokat lehet tanulni abból, fejlődni azáltal, hogy a saját és mások játékát meg lehet nézni a versenyek, partik után, akár online is a vugraph.lovebridge.com oldalon. A rutinos játékosokat különféle statisztikák is segítik a stats.lovebridge.com weblapon.

A LoveBridge bevezetése és napi használata óta az európai bajnokságokon a magyar csapatok lényegesen jobb eredményeket értek el, mint korábban, sőt, túlzás nélkül mondható, mint valaha. A magyar felnőtt válogatottnak eddig soha, semmilyen kategóriában nem sikerült a vb-kvalifikáció, idén azonban a női csapat kijutott a vb-re, miután a hatodik helyen végzett a bridzs eb-n, amelyen a nyílt válogatottunk a 10. helyet érte el. Egy külföldi csapat visszalépése után nyílt válogatottunk szintén bizonyíthatott a világbajnokságon is.

A tavaly év végi világbajnokságon végül a női csapat a 14. helyet érte el, a nyílt válogatott pedig a körmérkőzés után 4. helyen jutott a legjobb nyolc közé a kieséses szakaszba, ahol 5. helyen végeztek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik