Szabó Tünde: Igazi sportnagyhatalom lettünk

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2019.07.26. 08:02
null
Szabó Tünde hitvallása továbbra is az, hogy a jövő generációjáért mindent meg kell tenni (Fotó: Tumbász Hédi)
Kilenc évvel ezelőtt kezdődött az építkezés, s a sportágfejlesztési támogatásoknak köszönhetően egyértelmű fejlődés látható a magyar sportban. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hitvallása továbbra is az, hogy a jövő generációjáért mindent meg kell tenni.

 

– Úgy is mint sportért felelős államtitkár, és úgy is mint az úszósporthoz kötődő ember, mit szólt Milák Kristóf parádés világrekordjához a kvangdzsui világbajnokságon?
– Kristófot gyerekkora óta ismerem, azt már egész korán láttam, hogy emberként és sportolóként is magas színvonalat képvisel. Sokat beszélgettem vele, személyes meglátásom, hogy megvan benne minden képesség, hogy bajnok legyen – egy bajnok olyan kivételes személyiség, aki ténylegesen tudja, mit szeretne a jövőben. Kristóf ilyen. Nagyon szorgalmas, erre is szükség van a tehetségen kívül. Ám ahhoz, hogy valaki ilyen világcsúcsot ússzon, sok minden kell: családi háttér, megfelelő szakemberek és a sportoló elkötelezettsége. A sport nemcsak a testet, a lelket erősíti, hanem a nemzetet is. Ezért is nagyon fontosak számunkra az ilyen sikerek. Azon egyébként nem lepődtem meg, hogy nyert, még azon sem, hogy világcsúcsot ért el, azon már inkább, hogy ekkora rekordot úszott. Mindenképpen meg kell említenem az edzőjét, Selmeci Attilát, aki gyerekkora óta Kristóf mellett áll a nyugalmával, a szaktudásával és az elkötelezettségével. A munkájuk beérett. Kristóf már nem pusztán tehetséges úszó – a világ legjobbja. És az lesz még hosszú-hosszú évekig. Ahogy évek óta ott van a világ legjobbjai között Kapás Boglárka is, aki váltott, hiszen eddig gyorsúszásban érte el a sikereit, Kvangdzsuban viszont szintén kétszáz pillangón utasította maga mögé a mezőnyt.

– Úgy tűnik, a sportágfejlesztési támogatási rendszerről egyre többször bebizonyosodik, hogy szükség van rá.
– Nincs kérdőjel ennek kapcsán – ezeknek a támogatásoknak köszönhető a fejlődés. A magyar kormány stratégiai ágazatként tekint a sportra, felismerve a lehetőségeit, értékeit és szerepét. Mi befektetésként tekintünk a sport értékeire, a sport területén működő szervezetekre, az élsportra, az utánpótlás-nevelésre és a szabadidősportra. Azt a célt tűztük ki magunk elé 2010-ben, hogy minél több világeseménynek adjunk otthont, és teremtsük meg az ehhez szükséges infrastrukturális hátteret. Minden ilyen esemény rengeteg embert vonz Magyarországra és Budapestre, tévénézők milliói ismerik meg a magyar főváros nevét. A versenyekre megvalósuló fejlesztések pedig később is a magyar emberek érdekeit szolgálják. Mára érezhető, hogy a nemzetközi sportszövetségek szívesen adják hazánknak a rendezési jogokat. A kormány ezért is döntött úgy, hogy a 2020-as költségvetésben tovább növeli a sport- és szabadidős tevékenységek támogatását: 327 milliárd forintot fordítunk erre a területre, amely négyszerese a 2010-es számnak. Sőt, az idei költségvetéshez képest is jelentős a növekedés, hiszen jövőre 24 milliárd forinttal többet fordíthatunk a sport területére, amin belül a hazai sportesemények támogatása is prioritást élvez.

– Ebbe a sorba jól illeszkedik az újabb siker, a 2027-es vizes világbajnokság rendezési jogának elnyerése.
– Ez a legfrissebb sportdiplomáciai sikerünk: 2017 után ismét Magyarország adhat otthont ennek a nagyszabású eseménynek, amelynek rangját növeli, hogy mivel az olimpiát megelőző évről van szó, ez egyben kvalifikációs világbajnokság lesz. Jól tudjuk, hogy a két évvel ezelőtti világbajnokság kapcsán a versenyhelyszínek mellett megteltek a szurkolói zónák is, csaknem ötszázezren látogattak ki a helyszínekre és további négyszázezren követték figyelemmel óriáskivetítőkön a futamokat és a mérkőzéseket. Minden délutáni úszóprogram és a férfi vízilabda-válogatott összes mérkőzése telt ház előtt zajlott, és a műugrás utolsó napján a férfi tízméteres döntő is minden korábbi nézőszámot megdöntött. A világbajnokság ideje alatt Budapest és Balatonfüred megtelt turistákkal. Emellett az óriás-toronyugrás helyszínét az év sporthelyszínének választották, ami egyfajta igazolása annak, hogy igazi sportnagyhatalom lettünk.

– Vagyis folyik tovább az építkezés?
– Igen. Fantasztikus időszakban vagyunk, építkezünk tovább. Már most kézzelfogható eredményei vannak annak, amiben hiszünk – a jövő generációjáért mindent meg kell tennünk. Ha nincs lehetőség az építkezésre, nem lehet hosszú időn keresztül fenntartani az eredményességet. Ezért van szükség a támogatási rendszerre, jó programokra, azok folyamatos felülvizsgálatára. Büszkék lehetünk az elért sikerekre és eredményekre, az egyik tehetséges generáció váltja a másikat, és ez is jól mutatja azt a tudatos építkezést, amely az utánpótlás-nevelésben zajlik. Ma Magyarországon nagyon jó sportolónak lenni, a kormány azon dolgozik, hogy mindenki számára jól látható életpályamodell álljon a fiatalok előtt. Célunk továbbra is egyértelmű: sportnemzetből sportoló nemzetté válni. Azon az úton megyünk tovább, amelyre 2010-ben ráléptünk, s amelynek az eredményei már láthatók.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik