Szabo a 14-szeres bajnokkal kezdhet - rajt a darts-vb-n

Vágólapra másolva!
2013.12.13. 07:42
null
Phil Taylor 15. PDC-vb-győzelmére hajt (Fotó: Reuters)
Pénteken kezdetét veszi a 2013–2014-es darts-világbajnokság a londoni Alexandra Palace-ban. A 64-es főtábla sorsolását már megtartották, a címvédő és 14-szeres győztes Phil Taylor selejtezős ellenféllel kezd, méghozzá a Rob Szabo–Ian Moss mérkőzés győztesével. Előbbi magyaros neve ellenére új-zélandi állampolgár és új-zélandi színekben is versenyez.

 

 

Az 1994 óta az első számú profi dartsszervezet (PDC) által megrendezett világbajnokság idén december 13-án kezdődik, a döntőre pedig a hagyományoknak megfelelően január elsején kerül sor. A vb nívójának emelkedését jelzi többek között az, hogy míg 2012-ben Nagy-Britanniában 728 ezren nézték a képernyők előtt a finálét, úgy idén már csaknem 1.3 millióan. Az összdíjazás is emelkedett, a tavalyi 200 ezer angol fonthoz képest a mostani győztes már 250 ezer fontot (azaz mintegy 90 millió forintot) tehet zsebre.

A világbajnokság egyik legnagyobb esélyese természetesen Phil Taylor. A címvédő a torna előtt védelmére kelt annak a szurkolónak, akit a legutóbbi vb-n állítólag – a szervezők tagadták a vádakat – kiküldtek a nézőtérről. Nathan Grindal hosszú hajjal és nagy szakállal jelent meg, Jézushoz hasonlították és a szervezők kivezették a versenyről a beszámolók szerint.

ISMÉT A SPORT TV-N
A tavalyi rendkívül sikeres közvetítéssorozat után idén is a Sport Televízió közvetíti a darts-világbajnokságot.

„Minden évben jönnek furcsa jelmezbe öltözött nézők, volt már Superman és Pókember is – mondta a Daily Mirrornak Phil Taylor. – Ők mind hozzájárulnak a vébé fantasztikus atmoszférájához. Nem tudom, miért ne lehetne a nézőtéren egy szurkoló, aki úgy néz ki, mint Jézus, ha betartja a szabályokat. Ha Clark Kent vagy Peter Parker nem viselkedne jól, őket is kidobnák. Ez vonatkozik Jézusra is.”

A januári döntőt Phil Taylor ellen elveszítő, a holland stafétát Raymond van Barneveldtől akkor végleg átvevő Michael van Gerwen a másik nagy favorit. A holland is selejtezős ellenféllel kezd, a Zoran Lerchbacher–Ben Ward párharc győztesével találkozik az első körben. Van Gerwen néhány nappal ezelőtt nyert meg egy tornát (Players Championship), a döntőben pedig nem nehéz kitalálni, hogy ki volt az ellenfele.

„Phillel mindig nagy meccseket játszunk. A második szünet után nagyon jól ment a darts – mondta a tornagyőzelem után Van Gerwen. – Voltak jó befejezéseim, és gyakran nyomás alá helyeztem őt, ezért tudtam nyerni. Előbb Adrian Lewist, majd Taylort győztem le, ez erőt ad a vébére. Nem volt könnyű a legutóbbi hat hónap. Mindent megnyert. Csak két döntőt veszített el, mindkettőt ellenem. Tudom mi kell ahhoz, hogy legyőzd Philt, de előbb ezt meg kell tenned, és ez nem könnyű.”

A sorsolásról: érdekesség, hogy az első fordulóban Kim Huybrechts testvérével, Ronnyval meccsel. Novemberben egyébként Wolverhamptonban is találkoztak, akkor a fiatalabb testvér, Kim győzött.

DARTS-VB, 2013–2014
A FŐTÁBLA SORSOLÁSA

Phil Taylor–Rob Szabo vagy Ian Moss
Michael Smith–Morihio Hasimoto vagy Paul Lim

Peter Wright–Joe Cullen
Terry Jenkins–Colin McGarry vagy Per Laursen

Wes Newton–Gino Vos vagy Ting Chi Royden Lam
John Part–Mareno Michels

Robert Thornton–Max Hopp
Colin Lloyd–Beau Anderson

Andy Hamilton–Julio Barbero vagy Andree Welge
Richie Burnett–Dean Winstanley

Kim Huybrechts–Ronny Huybrechts
Ian White–Kyle Anderson

Simon Whitlock–Ross Smith
Mark Walsh–Jarkko Komula

Kevin Painter–Tomas Seyler
Paul Nicholson–Stuart Kellett

Michael van Gerwen–Zoran Lerchbacher vagy Ben Ward
Wayne Jones–Kevin McDine

Brendan Dolan–Dennis Lindskjold vagy Edward Santos
Gary Anderson–Mark Dudbridge

Dave Chisnall–John Henderson
Mark Webster–Mensur Suljovic

Raymond van Barneveld–Jamie Lewis
Jamie Caven–Jelle Klaasen

James Wade–Darren Webster
Andy Smith–Steve Brown

Justin Pipe–Arron Monk
Steve Beaton–Devon Petersen vagy Mohammed Latif Sapup

Adrian Lewis–Dennis Smith
Vincent van der Voort–Matt Clark

Mervyn King–Darin Young
Ronnie Baxter–Ricky Evans

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik