Súlyemelés: nincs veszélyben a sportág olimpiai jövője

Vágólapra másolva!
2020.11.10. 14:50
A nyári olimpia sportágainak nemzetközi szövetségeit összefogó szervezet, az ASOIF vezetői szerint nincs veszélyben a súlyemelés helye a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon.

Francesco Ricci Bitti, az ASOIF tisztében frissiben újjáválasztott olasz elnöke úgy vélekedett, hogy a sportág nemzetközi szövetsége, az IWF irányítási válsága ellenére a súlyemelés ott lesz a négy év múlva esedékes párizsi olimpia programjában is. Azt is hangsúlyozta, hogy igazságtalan lenne büntetni a sportolókat saját nemzetközi szövetségük vezetése, a rossz kormányzás miatt. Álláspontját az insidethegames.biz portál idézte, csakúgy, mint Andrew Ryannek, az ASOIF ügyvezető igazgatójának véleményét, aki szerint „biztos" a helye a sportágnak a 2024-es műsorban is, egyúttal azonban sürgette az IWF-et, hogy mielőbb oldja meg az irányítási gondokat.

Az ASOIF-vezérek állásfoglalása előtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem is egyszer figyelmeztette az IWF-et, hogy a súlyemelés kikerülhet a párizsi programból, ha nem tesz rendet a háza táján. Külön is „komoly aggodalmának” adott hangot októberben Thomas Bach NOB-elnök, aki így fogalmazott: „Az IWF irányításával kapcsolatban komoly aggodalmaink vannak, ahogyan a nemzetközi szövetség alapszabályának reformját illetően is, mivel itt nincs előrelépés, és gondot okoz a független tanácsadás elfogadásának hiánya is.”

Hozzáfűzte: a NOB fenntartja a jogot további intézkedések megtételére, így például korlátozhatja a súlyemelés olimpiai kvótahelyeit. A 2024-es játékok programját a NOB decemberi ülésén kell megerősíteni.

Ez év januárjától az amerikai alelnök, Ursula Papandrea látta el az IWF ideiglenes elnökének tisztét, miután Aján Tamás – a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor vezette vizsgálatok alapján megfogalmazott súlyos korrupciós vádak nyomán – lemondott 2000 óta viselt elnöki pozíciójáról. Papandreát azonban az elnökség októberben leváltotta, s rövid időn belül kétszer is új ideiglenes vezetőt nevezett ki az IWF élére. A nemzetközi szövetség 2021 márciusára tervezi kongresszusát, amelyen teljes tisztújítás lehet, mivel elnököt, főtitkárt és új elnökséget is választanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik