Kevés olyan település van hazánkban, ahol hónapra, napra, sőt órára pontosan lehet tudni az alapítás dátumát. Balatonföldvár ezek közé tartozik. Gróf Széchényi Imre testvérével, Viktorral az egykori Földvár-pusztából építtette, és 1896. június 14-én, délután öt órakor avatta fel a Balaton déli partjának gyöngyszemévé vált Balatonföldvárt.

A városban már több évtizede az évforduló alkalmából a június 14-ét követő hétvégén ünnepi programokat szerveznek, nem lesz ez másként idén sem. Több érdekes előadással emlékeznek majd vissza Széchényi Imre életére, aki 1904–1905-ben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt, továbbá a Magyar Athletikai Club alelnöke és a 19. század végének meghatározó agrárpolitikusa.

A program része lesz emlékfutás, ünnepi szentmise, koncertek, tűzijáték, színházi és bábelőadás, valamint koszorúzás is, a teljesség igénye nélkül. A pénteki megnyitóünnepségen köszöntőt mond Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A szombati kerekasztal-beszélgetésen részt vesz Kulcsár Krisztián, a MOB-elnöke is, hasonlóan Nagy István agrárminiszterhez. Az utána kezdődő konferenciát Boross Péter korábbi miniszterelnök nyitja meg, Széchényi Imre sportvezetői tevékenységéről Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója tart előadást.

Szombaton 18 órától emellett a földvári kikötőben (a helyszín névadó ünnepségén túl) felavatják Holovits Huba polgármester édesapja, Holovits György 31-szeres magyar bajnok, olimpiai nyolcadik helyezett vitorlázó szobrát. A 2018-ban elhunyt Holovits György az 1997-től működő Holovits Vitorlásbolt és Vitorlásiskola alapításával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Balatonföldvár a magyar vitorlássport egyik bázisa lett. A kis bolt szinte zarándokhelynek számít a vitorlázók körében. A bajnoknak a vitorlásboltban ülve minden betérőhöz volt egy sztorija, hasznos tanácsa.