Sportpolitika: nem csökken, hanem nő az olimpiai sportágak támogatása

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.01.19. 13:00
null
Schmidt Ádám azt is elmondta, hogy az eddigi nyolc szerződés helyett valamennyi szövetséggel egy szerződést kötnek (Fotó: Koncz Márton)
A sportért felelős államtitkárság, a Magyar Olimpiai és a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetői sajtótájékoztatón jelentették be, hogy elindult a Nemzeti Versenysportfejlesztési Program – immár 43 sportággal, egy összegben érkező támogatással és kibővült kritériumrendszerrel, amelyben fontos szerep jut a fogyatékosok sportjának is.

Egy kicsit a múltba, még inkább a jövőbe nézett Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár csütörtökön délelőtt a Puskás Aréna sajtótermében megtartott tájékoztatón: mielőtt beszámolt volna a Nemzeti Versenysportfejlesztési Program elindulásáról, megemlítette, hogy a korábbi program, amely 16 kiemelt sportággal bánt kitüntetett figyelemmel, nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt esztendőkben világversenyek sokaságáról szállították az (arany)érmeket sportolóink.

Ez tény: elvitathatatlan érdemei vannak a korábbi programnak abban, hogy eredményesek voltunk az olimpiákon, a világ- és Európa-bajnokságokon – jelentette ki Schmidt Ádám. – Hogy új programot alkotunk, azt novemberben sajtótájékoztató keretében bejelentettünk, ezúttal pedig arról számolhatunk be, hogy a Nemzeti Versenysportfejlesztési Program el is indult. Az új programra szükség volt, nekünk pedig az az alapelvünk, hogy minden ilyen kezdeményezésbe be kell vonni az érintetteket, ezt meg is tettük: a program legnagyobb újdonsága az előzőhöz képest az, hogy nem tizenhat, hanem negyvenhárom olimpiai sportágat szólítottunk meg. A korábban ismertetett öt kategória, amelybe soroltuk a sportágakat, annak mentén alakult ki, hogy minden egyes sportágat valójában saját magához hasonlítottunk: a múltbéli sikerek mellett figyelembe vettük azt is, mit várhatunk el az adott sportágtól, s azt is, milyen szakmai munka folyik ott. Programunk másik újdonsága, hogy egységbe vonja, tömöríti az eddigi különféle támogatási rendszereket – elmondtuk, célunk, hogy csökkentsük a bürokráciát és a szövetségek adminisztratív terheit. A sportági szakszövetségek a héten megkapták az értesítést, amelyben megtudták azt is, mekkora támogatást kapnak. Tavaly 11.8 milliárd forint támogatást kaptak az olimpiai sportágak szakszövetségei, idén 2.7 milliárddal többet, vagyis 14.5 milliárd forintot.”

A korábbi gyakorlattól és a több kontraktustól eltérően az új program keretében már csak egy-egy szerződést kötnek valamennyi szövetséggel – kérdésre válaszolva Schmidt Ádám úgy nyilatkozott, azon dolgoznak, hogy minél hamarabb megkapják a szövetségek a támogatást, s kijelentette azt is, hogy azokat minden sportág egy összegben kapja meg.

Egyetlen szövetség sem kap kevesebbet, mint tavaly, ám akadnak olyan sportágak, amelyek többet kapnak, mert vagy nem voltak eddig kiemelten kezelve, vagy olyan nagyot léptek előre. Azt például elmondhatom, hogy a triatlon jelentősen többet kap mint korábban” – mondta Schmidt Ádám.

A program alapját képező, úgynevezett indikátor rendszerről Schmidt Gábor helyettes-államtitkár számolt be a sajtó képviselőinek.

Fontos kitétel, hogy a sportágakat nem egymással akartuk versenyeztetni, hanem leginkább önmagukkal – folytatta Scmhidt Gábor. – Értékeltük az elősző időszak munkáját, és figyelembe vettük, hogy az adott sportág számára mik lehetnek az elérendő célok. Ezzel nem presszionálni akartuk az adott szövetséget, inkább együtt igyekeztük feltárni, hol szorul segítségre egy-egy sportág, hogyan tud még eredményesebb lenni. Egy program megalkotása nagyon fontos, ám ugyanennyire szükséges, hogy azt jól működtessük, s hogy értékeljük menet közben. Ezt tesszük, erre szolgálnak az indikátorok, Korábban négy fontos paramétere volt a működésnek: a sportágat űzők létszáma, a tagszervezetek száma, az eredményesség, és az utánpótlás-bázis. Mi ezt bővítettük, hiszen fontos az edzők képzettsége, a létesítményháttér, a működési és a bérköltség is. Minden évben értékeljük az előző időszakot, ennek eredményeként a sportágak akár kategóriát is válthatnak – ilyenre már most is van példa, van olyan sportág, amelyiknek a támogatása nagyságrendekkel nőtt a korábbiakhoz képest.”

Természetesen üdvözölte az új programot, s annak elindulását Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is – még inkább azért, mert egy évvel ezelőtti megválasztásakor meghallotta azokat a hangokat, amelyek azt mondták, a MOB kapjon vissza bizonyos jogosítványokat korábbról, hogy a szervezet presztízse növekedjen.

Jó volt megélni, hogy nemcsak kikérték a véleményünket a program megalkotásakor, hanem az be is épült abba. Fontos, hogy a Magyar Olimpiai Bizottságot komolyan veszik a döntéshozók, azt pedig kifejezetten jónak tartjuk, hogy a támogatási rendszert »egybegyúrták«– fogalmazott a korábbi kétszeres olimpiai bajnok kajakos. – Azt megerősíteném, hogy a magyar sport eredményességét jelentős mértékben meghatározta a sportba beáramló pénz, ha ez nem így lett volna, nem tartanánk itt – máshol is így gondolkoznak, más országokban is stratégiai ágazat a sport. Viszont korábban talán nem feltétlenül történt meg az ellenőrzés a rendszeren belül, ez a jövőben változik.”

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke egyetemi évei említésével indította beszédét: „Mérnöknek tanultam, s bár túl sok mindent nem használok az egyetemi tanulmányaimból, ám egyet igen, és örömmel tapasztaltam, hogy a sportállamtitkárság is ezt tette. Az egyetemen ugyanis megtanultam, hogy a mérnők előbb mér, aztán vág, a sorrendet pedig sohasem cseréli össze. Örülök, hogy ezt a logikát követte a sportállamtitkárság is, a konzultációk során ért, aztán szabott. Számunkra a rendszer nagyon fontos pontja volt, hogy az egyik indikátor az adott sportág fogyatékos sportja legyen, vagyis, hogy legyen értékmérő az is, ki és milyen figyelmet fordít a fogyatékos sportra. Egyébként a parasportolók két kvótát már szereztek Párizsra, a játékok kapcsán pedig az elvárásom az, hogy minden idők legtöbb résztvevőjével minden idők legjobb eredményét érjük el Párizsban.”

A sajtótájékoztató végén Schmidt Ádám és Schmidt Gábor egy-egy, a párizsi olimpia és paralimpia logójával díszített táblát ajándékozott Gyulay Zsoltnak és Szabó Lászlónak, azzal a kitétellel: „Várjuk folyamatosan a fotókat a két bizottságtól, amely az épp aktuális kvótaszámot mutatja a táblán.”

Gyulay Zsolt: Higgyük el, meg tudunk rendezni egy olimpiát

A Nemzeti Sport kérdésére a sajtótájékoztató végén Schmidt Ádám államtitkár, Gyulay Zsolt MOB-elnök és Szabó László MPB-elnök elárulta, hogyan vélekednek egy magyarországi olimpia rendezéséről.

„Egy sportvezetőnek nem lehet más célja, mint az, hogy legyen Magyarországon olimpia. Bár egyelőre ez nincs napirenden, ám előtérbe kerül, a mi álláspontunk természetesen az, hogy legyen” – nyilatkozta Schmidt Ádám.

„A Magyar Olimpiai Bizottságnak nem is lehet más a célja, sőt, az alapszabálya is rögzíti, hogy minél több multisport-eseményt hozzon Magyarországra, s amíg én vagyok az elnök, ez biztosan nem is változik – folytatta Gyulay Zsolt. – Ma már ne pályázatot kell benyújtani a rendezés kapcsán, hanem beszélgetéseket folytatni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőivel. Mivel a 2036-os játékokról 2025-ben születik döntés, a kérdés jelenleg nem aktuális. A Magyar Olimpiai Bizottság célja, hogy az olimpiarendezés társadalmi elfogadottsága magas legyen. Jó lenne, ha a politikai viták távol kerülnének a témától... Hogy mikor lesz aktuális a kérdés, nem tudom, egy biztos: a hétvégén Párizsban jártam, ott pedig megbizonyosodtam afelől, hogy képesek vagyunk olimpiát rendezni. Bátorítanék mindenki arra, hogy ne legyünk kishitűek, hogy higgyük el, meg tudunk rendezni egy olimpiát.”

Szabó László megértéssel fogadta, hogy a politika és Gyulay Zsolt is óvatos a kérdés kapcsán: „A politika a kérdésben óvatos, és ezt helyesen is teszi, mégiscsak egy olyan országban élünk, ahol a Parlamentben is ülnek olyan politikusok, akik arra építették fel a karrierjüket, hogy meggátolják egy budapesti olimpia és paralimpia megrendezését. Még az is helyes, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke óvatosan jár el, hiszen a döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hozza meg. Nekem nincsenek ilyen korlátaim, én beszélhetek karakteresen: Budapesten olimpiát és paralimpiát kell rendezni, erre kell törekednie mindenkinek, politikának, közéletnek, sportvezetőknek. Vagyis az én jelmondatom úgy hangzik, hogy paralimpiát Budapestre! A másik mondatomat kezeljék kellő iróniával: alig várom, hogy Los Angeles visszalépjen a 2028-as olimpia és paralimpia megrendezésétől, hogy megírhassam a levelemet miniszterelnök úrnak, melyben arra kérem, hogy Budapest lépjen be helyette.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik