Sportpolitika: akadémiai rendszer létrehozását tervezi a kormány

Vágólapra másolva!
2019.11.23. 13:38
Három kiemelt sportágban, labdarúgásban, kézilabdában és kosárlabdában tervezi akadémiai rendszer létrehozását a kormány.

Akadémiai rendszer létrehozásáról döntött a kormány – a Közlönyben megjelent határozat szerint a terv egy olyan sportakadémiai rendszer megvalósítása, amely elősegíti a minőségi élutánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást, sportszakmai felkészítést, versenyeztetést.

Első körben a kosárlabda, a kézilabda és a labdarúgás sportakadémiai rendszerének állami feladatellátását dolgozzák ki, a téma felelőse az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós lesz. A határidő meglehetősen szoros, hiszen november 30-ig kell javaslatot tennie a részletszabályok kidolgozására, december 15-ig pedig már a különböző sportszervezetekkel is meg kell állapodnia.

Szabó Tünde (Fotó: Tumbász Hédi)
Szabó Tünde (Fotó: Tumbász Hédi)

Érdekesség, hogy mindhárom sportágban léteznek már akadémiák, a futballban egész nagy számban. A Double Pass belga tanácsadó cég az idén át is világította őket, és a vizsgált 19 sportszervezet/sportalapítvány közül 15 elérte az akadémiai minősítés küszöbértékét. Kosárlabdában és kézilabdában is léteznek már akadémiák, így a Nemzeti Kézilabda Akadémia vagy a Nemzeti Kosárlabda Akadémia.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó, Szabó Tünde vezette, sportért felelős államtitkárságot, amelytől a következő választ kaptuk: „A kormány szándéka olyan sportakadémiai rendszer megvalósítása, amely a tehetséges gyermekekre és fiatalokra koncentrál, amely elősegíti a minőségi utánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást, sportszakmai felkészítést, versenyeztetést. A kormány felkérésének megfelelően az Emmi megkezdi a részletek kimunkálását, elsőként a kosárlabda, a kézilabda és a labdarúgás sportakadémiai rendszere kerül kidolgozásra.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik