Sportpolitika: a taopénzek hatékonyabb ellenőrzését ígéri az új államtitkár

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2022.06.28. 15:57
null
Dr. Schmidt Ádám és Schmidt Gábor a sajtótájékoztatón (Fotó: Tumbász Hédi)
Bemutatkozó sajtótájékoztató keretében ismertette terveit dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és helyettese, Schmidt Gábor – szóba került a sportágfejlesztési program átalakítása, a magyarországi sportesemények megrendezésének gazdaságosabbá tétele és a budapesti olimpia lehetősége is.

„Az elmúlt egy hónapban több nemzetközi szövetség vezetőjétől is azt hallottam, irigykedve nézik, ami a sport területén Magyarországon történik, s mivel a sport továbbra is stratégiai ágazat lesz, örömmel mondhatom, e tekintetben az előttünk álló ciklusban sem lesz változás” – fogalmazott bemutatkozó sajtótájékoztatóján dr. Schmidt Ádám nemrégiben kinevezett sportért felelős államtitkár. Első számú segítője Schmidt Gábor sportért felelős helyettes államtitkár lesz, aki korábban dolgozott edzőként, a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkáraként, majd elnökeként, valamint a MOB alelnöke, így bőséggel van olyan tapasztalata, ami új munkakörében is hasznára válhat.

Az elképzeléseket, a terveket ismertetve kiderült, hogy az elmúlt másfél évben Orbán Viktor miniszterelnök sportügyi főtanácsadójaként dolgozó dr. Schmidt Ádám a részleteket illetően határozott elképzelésekkel, s ahol kell, a változás igényével vág bele a munkába. Alapvető célként fogalmazta meg, hogy minél több embernél érjék el az élethosszig tartó sportolás igényét, az edzők, az utánpótlással foglalkozó szakemberek megbecsülését, s hogy az úszás mellett a torna és az atlétika is jelenjen meg a nemzeti alaptantervben. Ami pedig az élsportot illeti, a kiemelt sportágfejlesztési program folytatása, valamint a tao-program is szóba került.

„A kiemelt sportágfejlesztési programot értékeltük, s úgy látjuk, a feltételrendszeren változtatni kell – mondta dr. Schmidt Ádám. – A végső döntés meghozatala előtt mindenképpen egyeztetünk az érintett sportszövetségekkel és azt követően a feltételek mindenki számára egyértelműek lesznek. Egyébként is fontosnak tartom a kapcsolattartást a sportélet vezetőivel, legyen szó bármiről, a döntések előkészítése során mindig bevonjuk az érintett szereplőket, ezzel a későbbi ellenérzések elkerülhetőek lesznek. Ami pedig a taót illeti, az előkészületeket megtettük, az Európai Unióhoz fordulunk, hogy a következő években is folytatódhasson a program, hiszen ezen keresztül sok pénz áramlott a magyar sportba. Viszont úgy látjuk, a pénz felhasználásának ellenőrzése a humánerőforrás hiánya miatt nem mindig volt megfelelő, ezért rövidesen feláll egy stáb, amely hatékonyabban ellenőrzi majd az így befolyó összegek felhasználását.”

Szóba került a más szervezetekkel, így a Magyar Olimpiai Bizottsággal való kapcsolat is. A korábbiakhoz képest az elmúlt olimpiai ciklusban a MOB hatásköre megcsappant, a pénzek elosztása az államtitkárság feladata volt.

„A MOB-nak továbbra is javaslattételi lehetősége van, elsősorban szakmai anyagokat várunk tőle. Az előrelépés esélyét abban látom, hogy a sporttörvény adta kereteket igyekszünk tartalommal megtölteni. Fontos, hogy a MOB érdemben tudja hallatni a hangját, ezért a döntéseknél figyelembe vesszük a véleményét.”

Az államtitkárság új működési modellt vezet be, ennek keretében a hatékonyságot növelnék, miközben csökkentik a bürokráciát, s a ciklus végére szeretnék létrehozni a magyar sport múzeumát. A létesítményfejlesztések után a hatékony létesítményüzemeltetésre helyezik a hangsúlyt, s a sportesemények rendezésével kapcsolatban is várható változás.

„Gazdaságosabb rendezési formát szeretnénk erőltetni, ezért minden esetben érdemi hatástanulmányt készítünk, mielőtt bármilyen eseménynek kormánygaranciát adunk– mondta az államtitkár, majd a közelmúltból két konkrét esetre is kitért. – A jégkorongozók elit-világbajnokságát kiemelten támogatandó eseménynek gondoltam, de a szerencsétlen együttállás, a rendkívül rövid idő ezt megakadályozta. Tíz nap alatt kellett volna milliárdokról dönteni úgy, hogy nem is állt rendelkezésünkre minden adat. Ettől függetlenül szeretnénk, ha a későbbiekben rendezhetnénk Magyarországon jégkorong-világbajnokságot. Ami az asztaliteniszezők Grand Smash-versenyét illeti, ez még semmilyen irányba nem dőlt el. Az biztos, hogy az eredetileg tervezett júliusi időpontban nem lesz, és kedvező döntés esetén is legkorábban az ősszel kerülhet sor rá.”

Egy esetleges budapesti olimpia lehetőségéről az államtitkár így fogalmazott: „Sportot szerető emberként természetesen örülnék, de mivel 2032-ig megvannak a helyszínek, 2036 jöhet először szóba. Az infrastruktúrát tekintve jó állunk, s azt is bebizonyítottuk már, hogy kiválóan tudunk szervezni. Ugyan a pályázati eljárásrend megváltozott, nagy büszkeség és elismerés lenne, ha olimpiát rendezhetnénk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik