Konferencia: olimpiai és világbajnokok a budapesti találkozón

Vágólapra másolva!
2017.03.30. 20:05
A múlt héten már negyedik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Sportmenedzsment-konferenciát, melynek ezúttal is a budapesti MOM Kulturális Központ adott otthont. Az esemény középpontjában ezúttal a Magyarországon a közeljövőben megrendezésre kerülő kiemelt sportesemények álltak, valamint a résztvevők arra kérdésre kereseték a választ, miért üzlet a sport?

A rendezvényt dr. Berkes Péter, egyetemi docens, marketing szakértő, illetve Váczi János, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere hívta életre még 2013-ban, miután a két sportmenedzsment területén jártas szakember úgy érezte, hogy igény van Magyarországon is egy olyan, szakmai kérdésekkel foglalkozó fórumra, ahol a rendezvény előadói a sportmenedzsment különböző kérdéseivel és részleteivel foglalkoznak. A szervezők idén egy újítással is készültek, a rendezvényt interaktívvá alakították, méghozzá úgy, hogy egy-egy előadás után folyamatosan frissülő szavazáson kérték ki a résztvevők véleményét az adott témában.dr. Berkes Péter, egyetemi docens, marketing szakértő, illetve Váczi János, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere hívta életre még 2013-ban, miután a két sportmenedzsment területén jártas szakember úgy érezte, hogy igény van Magyarországon is egy olyan, szakmai kérdésekkel foglalkozó fórumra, ahol a rendezvény előadói a sportmenedzsment különböző kérdéseivel és részleteivel foglalkoznak. A szervezők idén egy újítással is készültek, a rendezvényt interaktívvá alakították, méghozzá úgy, hogy egy-egy előadás után folyamatosan frissülő szavazáson kérték ki a résztvevők véleményét az adott témában.

A 2017-es rendezvény középpontjába olyan nagyszabású magyarországi sportrendezvények kerültek, mint a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF), vagy az egyaránt Budapesten megrendezendő események, mint a vizes világbajnokság, a cselgáncs-világbajnokság, a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság, illetve a kick-boksz- és a szkander-vb. Ezt követően, a nap második felében a sport üzleti oldalát járták körbe az előadók – többek között világbajnok sportemberek segítségével.

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár (Fotó: hegyvidek.hu)
Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár (Fotó: hegyvidek.hu)

Az esemény házigazdája az ismert sportriporter, Mezei Dániel volt, aki Váczi Zoltán köszöntője után Szabó Tündét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkárát konferálta fel. A korábbi – olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes – úszó beszélt a kormány sportfejlesztésekkel kapcsolatos terveiről, valamint sportszakmai és sportpolitikai céljairól. Többek között kiemelte, egyre több gyerek sportol, az új sportköztestületi rendszer gond nélkül felállt, a kormány pedig támogatja a legkülönbözőbb kiemelt sportesemények megrendezését, ezzel is elősegítve az infrastruktúra fejlődését.

Szabó Tündét Nick Kós, a PricewaterhouseCoopers (PwC) magyarországi vezérigazgatója követte, aki a nagyszabású sportesemények előnyös gazdasági hatásairól és társadalmi vonatkozásairól, valamint az esetleges kockázatairól tartott előadást. Nick Kós elmondta, a nagyszabású sportrendezvények döntő többsége pozitív hatással van a rendező város jövőjére – mind a gazdasági hatásokat, mind a társadalmi vonatkozásokat vizsgálva.

Ezt követően Szántó Éva, a FINA 2017 szervezőbizottságának ügyvezető igazgatója tartott rövid prezentációt a magyar sport eddigi legnagyobb nemzetközi eseményéről, a júliusi vizes világbajnokságról. Az előadáson közelebbről megismerhettük a budapesti, illetve a balatonfüredi helyszíneket, valamint betekintést nyertünk a szervezési munkálatokba, illetve a rendezvény várható hatásaiba is.

A folytatásban Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese beszélt a sportturizmusról, melynek kapcsán kiemelte, napjainkban négy és fél százalékról kilencre ugrott meg a sportturisták száma Európában. Emellett azt is elmondta, a sportesemények után nagyobb százalékban térnek vissza az adott városba a turisták, így a nagy rendezvények jó hatással lehetnek az ország gazdaságra is.

A délelőtti szakasz utolsó elemeként a nap első kerekasztal-beszélgetésre került sor Bán Teodóra (Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője), Szalay-Bobrovniczky Alexandra (főpolgármester-helyettes), habil. Papp-Váry Árpád (Budapesti Metropolitan Egyetem Turisztikai és Gazdasági Karának dékánja) és Buranits Ildikó (MOM Sport ügyvezető igazgatója) részvételével. A téma elsősorban Budapest, és a város neve és helye a világban és Európában volt, abban pedig mindannyian egyetértettek, hogy az előttünk álló sportesemények mindenképp jó hírét viszik majd a magyar fővárosnak.

A délutáni szekcióban elsőként Máthé Balázs, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, majd Sztipichné Kozári Edina, a Mercedes Benz Hungaria marketing és PR-vezetője kapott szót, a két előadó pedig elsősorban a cégek sportszponzorációs tevékenységének működésébe, a nemzetközi és lokális sportszponzorációba, valamint a márkaépítés és az aktivációs megoldások kulisszatitkaiba nyújtott betekintést.

Balról jobbra: Nagy Bettina, Kovács Katalin, Szivós Márton és Mezei Dániel(Fotó: hegyvidek.hu)
Balról jobbra: Nagy Bettina, Kovács Katalin, Szivós Márton és Mezei Dániel(Fotó: hegyvidek.hu)

A nap második kerekasztal-beszélgetése igazi sztárparádét hozott, Mezei Dánielhez Kovács Katalin, háromszoros olimpiai bajnok – illetve harmincegy világbajnoki és huszonkilenc Európa-bajnoki cím tulajdonosa – kajakozó, Nagy Bettina, a WBPF háromszoros fittmodell-világbajnoka, valamint Szivós Márton, világbajnok vízilabdázó csatlakozott, hogy megvitassák, milyen értékek miatt imádják a szponzorok az egyes sportolókat.

A rendkívül jó hangulatú beszélgetés során Szivós elmondta, hiába nyert nagyapja és édesapja is olimpiai bajnoki címet, neki is sokat le kellett tennie az asztalra, amíg »frontemberként« kezdtek tekinteni rá a különböző szponzorok. A vízilabdázó azt is megemlítette, ma már nem elég sportolóként sikereket elérni, a civil életben is jól kell teljesíteni: egyrészt saját sportjának népszerűsítése, vonzóvá tétele miatt, másrészt amiatt, mivel a teljesítmény és sikerek csak egy bizonyos szintig tarthatóak.

A lassan már egy éve visszavonuló Kovács Katalin elmondta, vannak olyan helyzetek, amikor a felkészülés, vagy a pihenés miatt igenis vissza kell utasítani egyes felkéréseket, ő azonban pályafutása során igyekezett minden számára elfogadható céggel és ötlettel együttműködni. Nagy Bettina – aki ma már edzőként tevékenykedik – leginkább azt hangsúlyozta ki, hogy miután a fitnesz nem olimpiai sportág, kevésbé van a köztudatban, nagyon fontos az egyéni „márkaépítés", mindenkinek saját magát kell egyre jobban menedzselnie, így pedig megismertetheti saját sportját és önmagát is az emberekkel.

A konferencia záró akkordjaként Éless Dénes, digitális marketing szakértő tartott előadást a „kontent", azaz a tartalom jelentőségéről a digitális térben. Szót kapott továbbá Molnár Viktor, a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének projektmenedzsere, aki az eseményt, és az ahhoz kapcsolódó marketing jogokat – és ezek rendszerét – mutatta be részletesen. Utolsóként Zelcsényi Miklós, a Balatonman, a Maratonman és az Ultrabalaton főszervezője állt színpadra, aki a szinte semmiből létrehozott, mára prémium kategóriás eseményekké váló rendezvényekről tartott előadást.

Összességében elmondható, a korábbiakhoz hasonlóan a negyedik budapesti sportmenedzser-konferencia is jól sikerült, az alapítók elérték céljukat, hiszen a magyar sport számára fontos témákról sikerült kulturált körülmények között, érdekes előadássorozatot szervezniük, ami további lökést adhat a honi sportéletnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik