Sportdiplomácia: kettős siker az európai sportlövők tisztújító kongresszusán

Vágólapra másolva!
2021.10.22. 14:09
null
Nagy György (áll) lesz az Európai Sportlövőszövetség új alelnöke (Fotó: Földi Imre)
Nagy Györgyöt alelnöknek választották, Magyarország pedig megkapta a 2024-es olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokság rendezési jogát az Európai Sportlövőszövetség (ESC) tisztújító kongresszusán.

 

A pénteki ülésen új elnököt is választottak, s a tisztséget Alexander Ratner nyerte el, aki eddig a nemzetközi és az európai szövetség főtitkára volt. Az orosz sportvezető a voksoláson 53:42 arányban győzött az olasz Luciano Rossival szemben.

„Óriási megtiszteltetés ez nekem. Alexander Ratnert nagyon jól ismerem, eddig is nagyon jól tudtunk együtt dolgozni az elnökségben. Úgyhogy tovább tudjuk fejleszteni a nemzetközi szövetséget és a sportlövészetet. Nyolc jelölt volt és a három eddigi alelnök mellett engem választottak meg erre a tisztségre" – idézte a magyar szövetség (MSSZ) közleménye Nagy Györgyöt.

A nemzeti szövetség azt is jelezte, hogy a párizsi olimpia évében sorra kerülő kvalifikációs kontinensbajnokságra a pályázati folyamat legvégén már csak a magyar jelentkezés volt versenyben.

„Megpróbálunk megint nagyon jó házigazdái lenni az eseménynek, amelyet szinte már hagyományosan Győrben rendezünk. 2016-hoz hasonlóan ismét ez lesz az utolsó olimpiai kvótaszerzési lehetőség az európaiaknak. Akkor három kvótát is gyűjtöttünk, a magyar versenyzőknek ez megint nagyon jó lehetőség lesz, hogy hazai pályán kiharcolják az olimpiai indulás jogát" – mondta Nagy György.

A tisztújító fórumon azután került sor az elnökválasztásra, hogy Vlagyimir Lisin, az ISSF első embere bejelentette: az ESC-ben viselt elnöki posztjáról lemond, és nem jelölteti magát. Az orosz milliárdos üzletember 2018-ban éppen Rossival szemben nyerte meg az ISSF elnökválasztását, négy vokssal szerezve többet az olasz sportdiplomatánál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik