Sörösök: közös öröm – hazai darts évértékelés

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.12.15. 15:38
Címkék
Keddtől az első számú nemzetközi szervezet, a PDC világbajnokságára figyel a dartsvilág, így most érdemes kiértékelni, mi történt a sportágban itthon ebben a világjárványtól terhes évben. (x)

„Festek” – hangzott a váratlan válasz, amikor először kerestük Balázs Gábort, a Magyar Darts Szövetség elnökét e cikk megírásának kapcsán, hogy értékelje a 2020-as esztendőt. A kérdésre, miszerint tájképet fest-e, netán valakinek a portréját, ez lett a felelet: „Padokat.” Ami akkor már nem is annyira meglepő, ha ideírjuk, ő rendezvényszervező, illetve egy ilyen profilú cég tulajdonosa.„Festek” – hangzott a váratlan válasz, amikor először kerestük Balázs Gábort, a Magyar Darts Szövetség elnökét e cikk megírásának kapcsán, hogy értékelje a 2020-as esztendőt. A kérdésre, miszerint tájképet fest-e, netán valakinek a portréját, ez lett a felelet: „Padokat.” Ami akkor már nem is annyira meglepő, ha ideírjuk, ő rendezvényszervező, illetve egy ilyen profilú cég tulajdonosa.

2019. július 28. óta pedig az MDSZ elnöke. És ebbéli minőségében abszolút autentikus forrás egy évértékelőhöz.

„Alig több, mint egy éve vettük át a Magyar Darts Szövetség vezetését. Akkor még senki sem gondolta, hogy az első teljes évünk és versenyévadunk egy olyan veszélyhelyzetnek lesz kitéve, amilyet a sporttársaink még nem éltek meg, így nincs is rá példa, hogy milyen módszerrel kell ezt kezelni. Március közepén már építési fázisban tartott a Budapest Open, amely nagyon nagy lehetőségnek ígérkezett sportolóink számára, hiszen újabb két világkupa-pontszerző verseny jött volna hazánkba vele. Az elhalasztása, később a törlése mellett kellett döntenünk... Ekkor kényszerű és a jogszabályoknak megfelelő döntést kellett hoznunk: meg kellett állítanunk a versenyszezont.”

Amely aztán hivatalosan augusztus legelején indult újra, tehát több, mint négy hónappal később.

„Ez nyilván nehézséget jelentett, több szempontból is. Itt kétfelé válik a helyzet értékelése: az egyik a hazai állapotoké, a másik pedig a nemzetközi dartséleté. Itthon az adott helyzethez képest jól ki tudtuk használni a lehetőségeket, a versenyeink nagy részét meg tudtuk rendezni, a szezont az egyéni és csapatbajnokság tekintetében összevontuk a következővel, hiszen nem tudjuk, hogy milyen korlátozásokba ütközünk még.

A Dreher Magyar Darts Liga állomásainak nagy része megrendezésre került, egészen pontosan kétszázharmincnégy, ezt nagyon szépen köszönjük a házigazda kluboknak. A nemzetközi versenyeknél sajnos nagyobbak a károk, hiszen a steel szakág hazai rendezésű ifjúsági Európa-bajnoksága, továbbá a felnőtt Eb valamint a soft szakág kontinensviadala is elmaradt. Így szinte teljesen külföldi megmérettetési lehetőség nélkül maradtak a legjobbjaink, pedig ezt az évet úgy indítottuk, mint még soha: szövetségi pénzből tizenkét-tizenkét játékosnak tudtuk támogatni a román és szlovák openeken való részvételét.”

Azért így is született szép magyar siker nemzetközi viszonylatban – bár belföldön. A paradoxon magyarázata: online világbajnokságot rendezett az amatőr világszövetség, a World Darts Federation Virtual Cup néven, amelynek férfi egyéni versenyét 94 induló közül a magyar Kovács Patrik nyerte!

Volt tehát minek örülni, és nem csak a táblák mellett. Mert hát olyan volt ez az év, amilyen, embert próbáló, nehézségekkel teli, de közben a Magyar Darts Szövetség számára örömteli abból a szempontból, hogy sikerült olyan, akkora nagyságrendű támogatót találnia, amelynek hála végre stabilizálódott a háttere, biztos mederbe került a működése, és oda jutott az MDSZ, ahova nagyon régen: úgy zárhatja az esztendőt, hogy nem lesz semmilyen elmaradása. Mármint pénzügyi téren, köszönhetően leginkább a Dreher Sörgyárak Zrt.-vel megkötött együttműködési szerződésnek.

„Ki kell emelni, hogy az anyagiakon túl a szakmai programjainkban is maximálisan mellettünk áll. Nagyon nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy itthon a nemzeti bajnokság fordulóin és a Magyar Kupa állomásain az alkoholfogyasztást teljesen mellőzzük, kizárólag a versenyt már befejező tizennyolc éven felüli játékosoknak engedélyezett. Szerencsére a Dreher alkoholmentes italai maximálisan kiszolgálják a sörkedvelő, de alkohol nélkül játszó dartsosokat, illetve a támogatásnak köszönhetően a helyszínek és a lebonyolítás minősége - hogy minden versenyünkről élő internetes közvetítés készül és havi rendszerességgel Darts Magazin kerül adásba - is segíti a magyar darts népszerűsítését.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik