Salakmotor: Fazekas Dennis lett a legfiatalabb magyar bajnok

B. N.B. N.
Vágólapra másolva!
2021.09.17. 15:24
null
Fazekas Dennis, a magyar bajnok (Fotó: Mán László)
A magyar-szlovén-szlovák közös rendezésű salakmotoros bajnokságot a szlovén Matic Ivacic nyerte meg. A magyar bajnok Fazekas Dennis lett, aki még be sem töltötte a 20. életévét. 

Az idén életre hívott magyar-szlovén-szlovák közös rendezésű salakmotoros bajnokságban mérhették össze tudásukat a vaspapucsosok. A versenyzőhiány és a sérülések miatt a fent felsorolt nemzeteken kívül más országokból is érkeztek pilóták a megmérettetésekre. A négyfordulós pontvadászat első állomása Debrecen volt, ezt követően a szlovákiai Zsarnócára, majd a szlovéniai Krskóba látogatott a mezőny. A pontvadászat utolsó fordulójának Nagyhalász adott otthont az elmúlt hét szombatján. Három versenyt követően eldőlt, hogy az összesített versengésben csakis szlovén motoros áll majd a dobogóra: az első helyért Matic Ivacic és Nick Skorja, míg a bronzéremért Denis Stojs, illetve Anze Grmek párbajozott (volna). A várva várt különmeccsek elmaradtak, mivel Skorja lengyel ligás elfoglaltsága miatt elkerülte hazánkat, míg Stojs a nyírségi verseny 12. futamában bukott, s feladta a további küzdelmet.

A magyar bajnokság is igen izgalmas végjátékot ígért, mivel az idény közben Vasadról Nagyhalászba igazoló Fazekas két ponttal, azaz egyetlen helyezéssel előzte meg a debreceni Kovács Rolandot és a nagyhalásziak bolgár motorosát, Milen Manevet. Miután Magosi Norbert nem indult a debreceni fordulóban és Zsarnócán sérülés miatt feladta a küzdelmet, ezért távol került a dobogótól. Sőt, még a nagyhalászi starthoz állása is veszélybe került a versenyt megelőző este, miután elektromos rollerével elesett, a bukás következtében elájult, illetve a lábán és a fején több helyen zúzódást szenvedett. A SpeedWolf Debrecen motorosa mindezek ellenére vállalta a bajnoki szereplést. És jól tette, hogy részt vett a derbin, mivel a nap egyik legjobb futamában is komoly részt vállalt, sokáig vezette a viadalt végül veretlenül nyerő Pawel Miesiacot, illetve legyőzte Fazekast és a cseh Smetanát.

Magosi sikere Fazekas ellen azért volt meglepő, mert a pontvadászatot vezető ifjú salakos remek formát mutatott addig. Mint utóbb kiderült, Fazekas ki tudta javítani ezt a botlást, aminek köszönhetően 11 ponttal, az 5. helyen bejutott az elődöntőbe. Ezzel a teljesítménnyel már magyar bajnoknak tekinthette magát, ugyanis rajta kívül nem maradt más honfitársunk a végjátékra, Kovács a 7. helyen végzett 8 ponttal, míg Magosi a 9. pozícióban zárt 7 egységgel.

De Fazekas nem elégedett meg ezzel, kiharcolta a fináléba kerülést, ahol remek motorozást bemutatva, megnehezítette Miesiac dolgát, aki csak nagy nehézségek árán tudta érvényesíteni a papírformát. Fazekas végül a dobogó második fokára állhatott fel, miután legyőzte a lengyel Dawid Rempalát és a közös bajnokság győztesét, Ivacicot.

Fazekas Dennis szeptember 24-én ünnepli 20. születésnapját, így ő lett az újkori salakmotorozás legfiatalabb egyéni magyar bajnoka. Talán ennek is tulajdonítható, hogy régen láttunk hazai pilótát ilyen nagy ünneplésben részesülni, mint amit a tapolcai fiatalember kapott a viadal után. – Ebben az évben mindent elkövettem azért, hogy bajnok legyek. Voltak nehézségeim a szezon során, klubot is váltottam, de a végére szerencsésen összeállt minden, tökéletes háttérrel rendelkezem. Erre a versenyre listavezetőként készültem, ráadásul fekszik is a nagyhalászi ovál, de ez nem jelentett plusz lelki terhet számomra, inkább bizonyítási vágy munkálkodott bennem. A bajnoki cím elnyerése és az utolsó fordulóban elért második helyezés a pályafutásom eddigi csúcspontja. Nagyon jó érzés ilyen fiatalon megnehezíteni klasszis versenyzők dolgát. Sajnálom, hogy mindjárt itt az idény vége, mert most kezdtem ráérezni a motorjaimra. A jövőben fejlődni szeretnék nagyon sok mindenben, de ehhez az kell, hogy a lehető legtöbb versenyen indulhassak. Ebben hatalmas segítséget jelentene, ha sikerülne leszerződnöm egy lengyel II. ligás csapathoz a következő szezonra. Jövőre még indulhatok a 21 éven aluliak mezőnyében, így jó lenne valami maradandót alkotni a junior világbajnokságon is – nyilatkozta Fazekas Dennis. Boros Norbert

A magyar-szlovák-szlovén bajnokság végeredménye:
1. Matic Ivacic (szlovén) 74 pont
2. Anze Gramek (szlovén) 58
3. Nick Skorja (szlovén) 54
4. Denis Stojs (szlovén) 53
5. Fazekas Dennis (magyar) 51
6. Kovács Roland (magyar) 43

A magyar bajnokság végeredménye:
1. Fazekas Dennis (Arenamoto/Nagyhalász) 74 pont
2. Kovács Roland (SpeedWolf Debrecen) 70
3. Milen Manev (Nagyhalász) 66
4. Bárány Márk (Arenamoto) 525. Üveges Szabolcs (Arenamoto) 45
6. Magosi Norbert (SpeedWolf Debrecen) 45

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik