Sakkolimpia: Brutálisan kemény ellenfelek jönnek - Lékó Péter

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.29. 15:54
null
Lékó Péter világklasszisok sorával mérkőzhet a sakkolimpián (Fotó: Szabó Miklós)
A legerősebb összeállításban szerepel a magyar válogatott a sakkolimpián. A norvégiai Tromsőben augusztus 1. és 14. között sorra kerülő eseményen a nyílt versenyben Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd és Polgár Judit játszik, míg a nőknél Hoang Thanh Trang, Mádl Ildikó, Gara Anita, Gara Tícia, Papp Petra alkotja hazánk válogatottját.

Tromsőben minden idők legerősebb olimpiáját szervezik meg, hiszen az indiai Viswanathan Anand kivételével gyakorlatilag mindegyik világklasszis asztalhoz ül. A magyarokat a hatodik helyen emelték ki az előzetes rangsorolás alapján, de ezt az augusztus 1-jén megjelenő új ranglista még befolyásolhatja.

„Nagyon erős a konkurencia – mondta Lékó Péter a Magyar Sakkszövetség sajtótájékoztatóján. – Tíz csapat is esélyes az érmekért folyó harcban, csak minimális különbségek vannak. Ha bekerülnénk az első hat közé, már jó eredmény lenne. Brutálisan kemény ellenfelekre számítok, klasszisok sorával játszom egymás után. Jól felkészültem, de a jó formára nincs garancia.”

A mezőnyben az indiai Viswanathan Anand (az indiai a hírek szerint régóta nincs jóban hazája szövetségével, ezért marad távol immáron sokadik alkalommal) kivételével mindenki vállalja a megméretést, így a világelső és világbajnok norvég Magnus Carlsen is. Az örményeknél Levon Aronjan (2. a világranglistán), az oroszoknál Alekszandr Griscsuk (3.), az olaszoknál Fabiano Caruana (4.) is asztalhoz ül.

„Erősségünk, hogy öt neves játékosunk van – folytatta Lékó. – Csapatként kell jól működnünk. Nehéz felkészülni az összecsapásokra, mert bár azt már este megtudjuk, hogy melyik országgal játszunk legközelebb, az ellenfelek pontos összeállítása csak másnap délelőtt derül ki.”

Szóba került a Norvégiát érintő terrorfenyegetés is. Ezzel kapcsolatban Lékó elmondta, elég kemény a mezőny, nincs idejük ezzel foglalkozni.

A nyílt versenyen induló csapatot Horváth Tamás irányítja, Ami a nőket illeti, Hazai László szövetségi kapitány úgy véli, nehéz az esélyekről beszélni. „Tizenharmadikként rangsoroltak minket, de a tíz közé jó lenne bekerülni.”

A sakkolimpiát 11 fordulós svájci rendszerben rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik