Sakk: visszalépett Rapport egyik riválisa a GP-sorozatban

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.03.18. 21:04
null
Rapport Richárd ismét egy lépéssel közelebb került a világbajnokjelöltek tornájához (Fotó: FIDE)
Dmitrij Andrejkin nem indul a sakkozók Grand Prix-sorozatának utolsó állomásán Berlinben, miután személyes okokra hivatkozva visszalépett a hétfőn kezdődő tornától – jelentette be a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE). Ezzel tovább javult Rapport Richárd amúgy is kifejezetten nagy esélye a világbajnokjelölti tornára.

 

Andrejkint, akit éppen Rapport győzött le a múlt héten véget ért belgrádi torna döntőjében, egy másik orosz, Andrej Jeszipenko helyettesíti. Andrejkin visszalépése tovább növeli Rapport Richárd továbbjutási esélyét a világbajnokjelölti tornára, mivel még volt esélye, hogy megelőzze a magyar nagymester a GP-sorozat összesítésében.

A Grand Prix-sorozat három tornából áll, de mindenki a teljes 24 fős mezőnyből csak kettőn szerepelhet. A záró versenynek március 21-től április 4-ig Berlin lesz a házigazdája, ezen Rapport már nem játszik.

Az összesítésben az első kettő kapja meg a jogot, hogy részt vegyen a világbajnokjelöltek nyolcfős tornáján, amelynek győztese kihívhatja Magnus Carlsent a világbajnoki címért.

Az egyes tornák végeredménye alapján az alábbi pontokat osztják ki:

Győztes: 13 pont
A döntő vesztese: 10
Elődöntő vesztese: 7
Csoportmásodik: 4
Csoportharmadik: 2
Csoportutolsó: 0

A jelenlegi állás szerint az utolsó, berlini viadalon Hikaru Nakamura vagy Levon Aronian tornagyőzelme egyben Rapport részvételi jogát is jelentené a világbajnokjelöltek tornáján.

Aronian csak akkor előzheti meg Rapportot, ha megnyeri a berlini versenyt. Neki nem elég a döntő vesztesének járó tíz pont, mert hiába érné be pontszámban Rapportot, ebben az esetben a tornagyőzelmek száma döntene, amiből Rapportnak lenne egy, viszont Aronjan csak két második helyet tudna felmutatni.

Nagy szerencse, hogy Nakamura és Aronian egy csoportban játszik a német fővárosban, mert így matematikailag csak az egyikük előzheti meg a magyar nagymestert az összesítésben. Velük együtt még Grigorij Oparin és Jeszipenko van a négyesben. Ha a két orosz valamelyike szerzi meg a csoport első helyét – erre azért kevés az esély –, akkor Rapport szintén világbajnokjelölt lesz.

Anish Giri, Leinier Domínguez vagy Maxime Vachier-Lagrave pontszámban még beérheti a magyar nagymestert, de csupán akkor, ha valamelyikük megnyeri az utolsó tornát. Ebben az esetben Rapport csak akkor kerülhet bajba, ha Nakamura szintén döntőzik vagy legalább az elődöntőbe jut.

Mindent lehetséges végkimenetelt számításba véve Rapportot mindössze ketten előzhetik meg, ám ha csak egyvalaki teszi meg, akkor a magyar nagymester is játszhat a világbajnokjelöltek tornáján, amelyet Madridban rendeznek meg június 16. és július 7. között.

Ha a három torna összesítése alapján pontazonosság alakulna ki, akkor sorrendben a tornagyőzelmek száma, a második helyek száma, majd a klasszikus játszmák során szerzett pontok, végül a klasszikus partikban aratott győzelmek száma dönt. Ha ezek után sem lehet különbséget tenni, akkor sorsolás dönt.

A GRAND PRIX-SOROZAT ÁLLÁSA
Helyezés Név Berlini torna (1) Belgrádi torna Berlini torna (2) Pontszám
1. Rapport Richárd 7 13 x 20
2. Hikaru Nakamura (amerikai) 13 13
3. Levon Aronian (amerikai) 10 10
4. Dmitrij Andrejkin (orosz) 10 x
10
5. Vidit Gujrathi (indiai) 3 4 x
7
6. Anish Giri (holland) 7 7
7. Leinier Domínguez (amerikai) 7 7
8. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 7 7
9. Wesley So (amerikai) 4 4
10. Andrej Jeszipenko (orosz) 4 x
4
11. Samuel Shankland (amerikai) 4 4
11. Radosław Wojtaszek (lengyel) 4 x 4
13. Vlagyimir Fedoszejev (orosz) 2 1 x 3
14. Nyikita Vitjugov (orosz) 3 3
14. Amin Tabatabaei (iráni) 3 3
14. Danyiil Dubov (orosz) 3 3
14. Alekszandr Predke (orosz) 3 3
18. Shakhriyar Mammedyarov (azeri) 3 3
19. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2 0 x
2
20. Pentala Harikrishna (indiai) 2 0 x
2
21. Étienne Bacrot (francia) 0 2 x
2
22. Alexei Shirov (spanyol) 0 1 x 1
23. Jü Jang-ji (kínai) 0 0
24. Grigorij Oparin (orosz) 0 0
25. Vincent Keymer (német) 0 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik