Sakk-vb: Karpov szerint már mindkét fél nyerhetett volna a döntőben

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.12.02. 13:34
null
Anatolij Karpov (Fotó: AFP)
Az orosz nagymester, Anatolij Karpov úgy látja, hogy a Dubaiban folyó sakkvilágbajnoki döntő mindkét résztvevője nagy lehetőségeket szalasztott el a vezetés megszerzésére.

 

A sakkozás 12. világbajnoka, Anatolij Karpov azután mondta ezt, hogy a címvédő norvég Magnus Carlsen és orosz kihívója, Jan Nyepomnjascsij ötödik partiját is döntetlenre adta szerdán, így a csütörtöki pihenőnapra 2.5-2.5-es állásnál vonulhattak el.

„A mai mérkőzésen Jan egy ponton elszalasztotta az esélyt, hogy nagy problémákat okozzon Magnusnak – habozott, és rosszat lépett, így odalett az alkalom, hogy nyerjen. És részéről ez már a harmadik ilyen volt a párharcban, míg Carlsennek csak egyszer volt jó lehetősége – az első játszmában” – nyilatkozta Karpov.

A hatodik partit pénteken rendezik. Akkor a 2855 Élő-ponttal világelső Carlsen játszik majd világossal, és a sötét bábukat vezeti a 2782 pontjával ötödik Nyepomnjascsij.

A 14 meccsesre tervezett csatában a győztes az lesz, aki eléri a 7.5 pontot. Döntetlennél rövidített játszmák következnek. A vb-döntő összdíjazása 2 millió euró, amelyből a győztes 60 százalékot, a vesztes 40 százalékot kap. Ha rövidített játszmák döntenek, a pénzelosztás aránya 55-45 százalék.

A párharc, amelyet a Dubaiban zajló világkiállítás keretében rendeznek meg, legkésőbb december 16-án zárul.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik