Sakk-vb, döntő: Nyepomnyascsij játszhat világossal a nyitó partiban

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.11.25. 13:46
null
Jan Nyepomnyascsij (Fotó: AFP)
A sorsolás eredményeképpen az orosz kihívó, Jan Nyepomnyascsij vezetheti a világos bábukat az első játszmában a címvédő norvég Magnus Carlsen elleni sakkvilágbajnoki döntőben, amely pénteken kezdődik Dubaiban.

 

A nyitányt megelőzően a titulusát 2013-ban megszerző és azóta rendre megvédő Magnus Carlsen arról beszélt, hogy kevésbé izgul most, mint korábbi címmérkőzései előtt.

„Talán most, az ötödik döntőmön bizonyos mértékig könnyebb a dolgom – mondta a 30 éves, a nemzetközi szövetségnél (FIDE) a világranglista élén álló norvég nagymester, aki a sakkozás 16. világbajnoka. – Jobban fel tudtam készülni, kevésbé vagyok ideges, mint először, és van némi rutinom is. Viszont Jan rengeteg tapasztalatot szerzett a világbajnokjelöltek tornáján, amelyet megnyert - szerintem egy ilyen verseny a legjobb edzés egy vb-döntő előtt.”

A 31 éves Nyepomnyascsij a rajt előtt arról beszélt, hogy szinte mindig a regnáló bajnok a favorit, de ő ötven-ötven százalékra teszi a győzelmi esélyeket.

„Magnusnak és nekem meglehetősen hosszú a közös múltunk a sakktáblánál, jól ismerjük egymást, ezért érdekes meccs lesz” – mondta. Az egymás elleni mérlegben Nyepomnyascsij áll jobban: korábbi találkozóikon nyolc döntetlen mellett négyszer nyert, míg Carlsen csak egyszer.

Arkagyij Dvorkovics, a FIDE orosz elnöke, aki szerint a felek győzelmi esélye egyforma, bejelentette, hogy a világbajnok a pénzdíj mellett vadonatúj trófeát is kap jutalmul. A több mint ötkilós, aranyozott kupát, amely bazaltszerű vulkanikus kőzetből, doleritből készült Oroszországban, 39 gyöngy és egy gyémánt díszíti. A vb-döntő összdíjazása 2 millió euró, amelyből a győztes 60 százalékot, a vesztes 40 százalékot kap. Ha rövidített játszmák döntenének, a pénzfelosztás aránya 55-45 százalék.

A párharc, amelyet az Arab Emírségek második legnagyobb városában zajló világkiállítás keretében rendeznek meg, legkésőbb december 16-ig tart. A 14 meccsesre tervezett csatában a győztes az lesz, aki 7.5 pontot szerez. Döntetlennél rövidített játszmák határoznak a világbajnok kilétéről.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik