Sakk-vb: Carlsen maradt a világbajnok, rapidban verte Karjakint

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.12.01. 00:44
null
A tiszteletbeli kezdő lépést a német-amerikai dollármilliárdos üzletember, Peter Thiel végezte el a döntő utolsó napján (Fotó: AFP)
Magnus Carlsen maradt a sakkvilágbajnok, miután a New York-i döntőben 6:6 után rapid játszmákkal 3:1-re legyőzte az orosz Szergej Karjakint.

Miután a 12 klasszikus játszmára kiírt sakkvilágbajnoki döntő 6:6-tal ért véget a címvédő norvég Magnus Carlsen és a kihívó orosz Szergej Karjakin között, a szabályok szerint négy rapid parti hivatott dönteni a győzelemről. A játékosok 25-25 percet kaptak minden játszmára, plusz lépésenként 10 másodpercet.

Az első partiban a világossal játszó Karjakin nem tudott előnyt elérni a kezdésből. Carlsen biztosan tartotta az egyensúlyt, és végül 37 lépés után döntetlenben egyeztek meg.

Az elmúlt tíz év vb-döntői
2006: Kramnyik (orosz)–Topalov (bolgár) 6:6 – rapid: 2.5:1.5
2007:
Anand (indiai) – körmérkőzéses torna nyolc résztvevővel. Anand 14 fordulóból 9 pontot ért el
2008: Anand–Kramnyik 6.5:4.5
2010: Anand–Topalov 6.5:5.5
2012: Anand–Gelfand (izraeli) 6:6 – rapid: 2.5:1.5
2013: Carlsen (norvég)–Anand 6.5:3.5
2014: Carlsen–Anand 6.5:4.5
2016: Carlsen–Karjakin (orosz) 6:6 – rapid: 3:1

A második játszmában Carlsen remek kombinációval előnybe került. A norvég nagyon okosan rájátszott a súlyos időzavarba került Karjakin idejére, nehezebben kiszámítható pozíciókra törekedett. A vége felé az orosz szinte már csak a lépésenkénti plusz tíz másodpercről élt, szinte gondolkodás nélkül kellett húznia. És sikerrel tette. Ott volt a kés a torkán, de Carlsen mégsem tudta megoldani a helyzetet. Ebben közrejátszott, hogy a címvédő ideje is erősen fogyott. Karjakin az egész páros mérkőzésen zseniálisan védekezett, ezt most is megmutatta: pattba menekült, tehát kiharcolta a döntetlent. Nagy ziccer maradt ki!

A harmadik parti meghozta az első győzelmet. Carlsent minden bizonnyal idegesítette a kihagyott lehetőség, ennek ellenére sötéttel meggyőző játékkal előnybe került. Karjakin ideje ismét rohamosan fogyott, és állása is egyre gyászosabban nézett ki. Ezúttal már nem találta meg a menekülő útvonalat: a nagy kapkodásban azonnali vesztőt lépett, így a norvégok világbajnoka sötéttel győzött.

A negyedik játszmában Karjakinnak nyernie kellett, hogy 2:2-re egyenlítve elérje a villámpartis szakaszt. A 26. születésnapját éppen ezen a napon (november 30-án) ünneplő Carlsen bombabiztos állást épített ki magának világossal, Karjakinnak nem sok esélye volt. Az orosz kockáztatott, de tervei nem jöttek be, továbbá az időzavar ezúttal sem kímélte: Carlsen ezt a játszmát is megnyerve 3:1-re győzött a rapid szakaszban, ezzel megtartotta a világbajnoki címet.

SAKK, VILÁGBAJNOKI DÖNTŐ, NEW YORK
Klasszikus játszmák
Szergej Karjakin (orosz, 2772)–Magnus Carlsen (norvég, 2853) 6:6
Rapid játszmák
1. játszma: Karjakin–Carlsen döntetlen
2. játszma: Carlsen–Karjakin döntetlen
3. játszma: Karjakin–Carlsen 0:1
4. játszma: Carlsen–Karjakin 1:0
A rapid játszmák eredménye: 3:1 Carlsen javára
Világbajnok: Magnus Carlsen (Norvégia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik