Sakk: újra indulhat a FIDE versenyein az eltiltott orosz nagymester

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2022.09.23. 13:03
null
Karjakin visszatérhet (Fotó: AFP)
A sakkozók világszövetsége (FIDE) fegyelmi büntetése lejártával engedélyezte Szergej Karjakin orosz nemzetközi nagymesternek, hogy a szervezet égisze alatt újfent versenyezzen – közölte az MTI.

Karjakint márciusban függesztette fel a FIDE, s tiltotta el hat hónapra, miután február végén nyílt levélben támogatta Oroszország ukrajnai háborúját. A büntetés azzal járt, hogy a játékos – jóllehet jogosult volt rá – nem vehetett részt a sakk-világbajnokjelöltek nyári madridi tornáján, amelyet egyébként honfitársa, Jan Nyepomnyascsij nyert meg, s vált ezzel a vb-cím védőjének kihívójává.

A szeptemberi FIDE-világrangsorban Karjakin a 16. helyről a 14. helyre lépett előre. A 32 éves orosz – aki korábban gyorssakkban és villámsakkban is nyert vb-t – 2016-ban első lett a jelöltek tornáján, a világbajnoki címért vívott meccsen azonban kikapott a trónját azóta is őrző norvég Magnus Carlsentől.

A TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva Karjakin elégedetten fogadta a FIDE-engedélyt, ugyanakkor úgy vélte, visszatérésének „lesznek még akadályai.”

„Szívesen szerepelnék például a következő gyors- és villámsakk-világbajnokságokon, de szerintem továbbra is adódnak majd problémáim a FIDE-eseményeken való részvételemmel, mivel néhányat Oroszországgal szemben barátságtalan országokban rendeznek. Például Lettországban vagy Litvániában, ahová semmi pénzért nem megyek” – jelentette ki.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik