Sakk: Szeretnénk Rapport Ricsit megtartani – Szabó László

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2022.05.29. 08:05
null
Egy profi sakkjátékos, így Rapport Richárd élete is már inkább üzleti vállalkozás, alaposan meg kell terveznie, kivel és mikor játszik (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
Újra középpontba került a sakk Magyarországon azzal, hogy a jelenlegi legeredményesebb sakkozónk, Rapport Richárd román színekben szeretné folytatni pályafutását. Szabó Lászlóval, a Magyar Sakkszövetség elnökével beszélgettünk arról, hogyan jutottunk idáig.

 

Rapport Richárd kétségtelenül a magyar sakkozás legnagyobb alakja mostanság, sőt, a megmentője is lehetne, de ő másképp döntött, ezentúl egy másik ország, Románia zászlaja alatt szeretné folytatni pályafutását. Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke szerint ugyanakkor a döntés bármennyire is megosztó, nem szabad elhamarkodottan ítélni.

„Rapport Ricsi nem a magyar sakk- és sportirányítás »terméke«, őt az édesapja nevelési céllal kezdte el sakkra tanítani, fedezte fel a tehetségét, menedzselte és építette fel – fogalmazott Szabó László. –Különleges tehetség, a sakk Éric Cantonája, aki a táblán zseni, az életben különös, öntörvényű srác. Való igaz, nem épült köré brand, nem szálltak be mellé támogatók, nem épült körülötte kultusz, bár csendben megjegyzem, hogy 2014-ben a Magyar Sakkozásért Alapítvány felkérésére én szerveztem a Generációk Csatája nevű rendezvényt, amelyen Portisch Lajos és Rapport csapott össze hatmeccses páros mérkőzésen. Rapport azonban a saját útjára lépett.”

Megjegyzendő, hogy a 2000-es sporttörvény 35 éves koruktól kezdve a sakkolimpiai érmeseknek is életjáradékot biztosít, Rapport a 2014-es sakk­olimpiai csapatezüstérem után 2031-től havi 300 ezer forint juttatást fog kapni élete végéig. A hazai sakkszövetség éves költségvetése 100 millió forint körül van, amiből a saját bevétel mellett 50 millió körüli összeg érkezik az államtól, ebből 25 milliót fordít az ifjúsági sakkra a szövetség, és mintegy 20 milliót visz el a működés, a többit lehet fejlesztésre fordítani. Ugyanakkor másfél éve a kormány asztalán van és néhány közigazgatási kört már ment is a Maróczy-terv, amely elfogadása esetén évi 300–350 millió forintos támogatással számol.

„Rapport profi sportoló, az a foglalkozása, hogy sakkozik. Magyarországon nagyjából még tizenöten élnek abból, hogy versenyeznek, szekundálnak és edzést tartanak – fogalmazott Szabó. – Ricsi élete egy üzleti vállalkozás, befektet a felkészülésébe, és reméli, a pénzdíjakból többet keres a befektetéseinél. Ez viszont olyan nagyságrend, amit a Magyar Sakkszövetség nem tud és egy bizonyos hozzájáruláson túl nem is akar finanszírozni, hiszen a hasznát is csak korlátozottan látja. Nekünk Rapport válogatott szereplése a fontos, márpedig a válogatottban ő öt éve nem vállal szereplést, mert nem fért bele a programjába. Én ezt tulajdonképpen megértem, hiszen neki pénzt kell keresnie, és meg kell terveznie, hol és kivel játszik.”

Az elnök szerint a profi sakkban ma már euró-, rubel-, dollár- és jüantíz­milliók mozognak, amivel a nemzeti sakkszövetségek, de még a nemzetközi sem tudja felvenni a versenyt. Az elnök Rapport ügyével kapcsolatban fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a 26 éves sakkozónak nem a román állam vagy a román sakkszövetség fog pénzt adni, amely anyagi helyzetéből fakadóan nem is tehetné meg, hanem egy üzletember száll be a sportágba, akinek ez megéri. Rapport Richárd az ő sportfogadási cégének arca lesz, és miután a vállalkozás román, az alku feltételéül szabta a román zászló alatti versenyzést is.

„A hetvenes években az üzleti úton elinduló sakkban a zászlóváltás nem szokatlan, csúcsjátékosok is megteszik, Levon Aronjan például örményből lett amerikai, és csak halkan jegyzem meg, nálunk is jelentkeztek orosz játékosok. Dolgozunk, hosszú távú megoldást keresünk, Ricsit mindenáron szeretnénk megtartani” – mondta Szabó László, hozzátéve, hogy akkor is az éljátékosok menedzselése volt a fő szempont, amikor a 2024-es sakkolimpiát Budapestre hozta, hiszen a házigazda nemenként két, sőt három csapatot is indíthat, ami tizenöt-tizenöt férfi és női játékost is jelenthet. A sakkolimpia szerinte megmaradt hagyományos, nagy presztí­zsű versenynek, azonban a jelentősége csökken.

Szabó úgy gondolja, Rapport ügyében jogi fordulatok még lehetnek, bár nagy illúziója a FIDE szabályozása miatt nincsen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik