Sakk: Rapport újra győzött, és a nagy rekord küszöbén áll

Vágólapra másolva!
2021.09.13. 20:57
null
Rapport Richárd fantasztikus formában sakkozik (Fotó: Facebook/NorwayChess)
Rapport Richárd a harmadik győzelmét is megszerezte a klasszikus játszmák során a norvégiai Stavangerben zajló sakktornán. A magyar nagymester a hatodik fordulóban a norvég Aryan Tarit győzte le, ezzel magabiztosan vezeti a mezőnyt, amelyben a világbajnok és világelső Magnus Carlsen is játszik.

 

Rapport Richárdot nem nagyon lehet megállítani stavangeri tornán, legalábbis a klasszikus játszmákat tekintve. A legjobb magyar sakkozó a hatodik fordulóban a hazaiakat képviselő Aryan Tarit győzte le világossal. Tarit a nyitó fordulóban is megverte, akkor sötéttel.

Rapportnak jelenleg 12.5 pontja van, és hárompontos előnnyel áll az élen az orosz Jan Nyepomnjascsij előtt.

A versenyt a hagyományostól eltérő rendszerben pontozzák, a győzelem három pontot ér, a vereség nullát. Döntetlennél egy olyan villámjátszma következik, amelynek színelosztása ugyanaz, mint a fő játszmában. Világos 10 percet kap, sötét csak hetet, de a remi sötét győzelmét jelenti. Aki ebből a partiból jobban jön ki, 1.5 pont kap, míg a vesztes 1 ponttal gazdagodik. A hivatalos végeredményt ez alapján hirdetik ki, ugyanakkor az értékszámok továbbra is a klasszikus pontozás alapján (győzelem 1 pont, döntetlen 0.5 pont) változnak.

Ha a tízfordulós tornán a hagyományos pontszámítás szerint Rapport 5.5 pontot ér el, akkor megdönti a 2763-as magyar értékszámrekordot, amelyet Lékó Péter tart 2005 óta, illetve idén február óta Rapporttal közösen. Ehhez mindössze egy pontot kell már csak elérnie a hátrelévő négy klasszikus partiból, mivel Rapportnak – aki a hetedik fordulóban kedden az orosz Szergej Karjakin ellen ül asztalhoz világossal – ebben az összevetésben már 4.5 pontja van.

A nemzetközi szövetség, a FIDE hivatalos világranglistája minden hónap elején jelenik meg. Ezen Rapport jelenleg a 13., de a mostani szereplésével szinte biztosan bejut a legjobb tíz közé. A napi frissítésű, nem hivatalos ranglistán 2773-mal a kilencedik helyen áll.

A viadalon Polgár Judit is a helyszínen tartózkodik, minden idők legjobb női játékosa az egyik szakkommentátor.

SAKK, NEMZETKÖZI SZUPERTORNA, STAVANGER
6. FORDULÓ
Rapport Richárd (2760)
–Aryan Tari (norvég, 2642) 1:0
Magnus Carlsen (norvég, 2855)–Alireza Firouzja (francia, 2754) 1:0
Jan Nyepomnjascsij (orosz, 2792)–Szergej Karjakin (orosz, 2758) döntetlen
Rájátszás
Karjakin–Nyepomnjascsij 1:0
Az állás: Rapport 12.5 pont, Nyepomnjascsij 9.5, Carlsen 9, Karjakin 8.5, Firouzja 6, Tari 3
Az állás a klasszikus pontozás szerint:
Rapport 4.5 pont, Nyepomnjascsij 3.5, Carlsen és Karjakin 3-3, Firouzja 2.5, Tari 1.5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik