Sakk: Rapport és Lékó nélkül kezdődik a csapat Eb

Vágólapra másolva!
2021.11.12. 10:31
null
Berkes Ferenc jó játékára is nagy szükség van (Fotó: Wikipedia)
A szlovéniai Catezben pénteken megkezdődik a sakkozók csapat Európa-bajnoksága. A nyílt és a női tornán is több hiányzó van a magyar válogatottból, így már a hat közé jutás is bravúr lenne.

 

A nyílt tornán induló válogatottból nagy hiányzó Rapport Richárd és az utóbbi években ritkán versenyző Lékó Péter (Rapport az egyéni szereplést helyezi előtérbe, Lékónál az edzői és szekundánsi munkák élveznek elsőbbséget), illetve a nemzeti csapatban való szereplést a közelmúltban lemondó Almási Zoltán. A nőknél Hoang Thanh Trang és Gara Anita távolléte jelentősen csökkenti az esélyeket.

A kilencfordulós, svájci rendszerű kontinensviadal első fordulójában a nyílt tornán Montenegró lesz az ellenfél, míg a nők Szlovénia második csapatával csapnak össze.

„A nyitó fordulóban magabiztos győzelemre számítok – mondta Ács Péter, a nyílt tornán induló magyar válogatott szövetségi kapitánya a Magyar Sakkszövetség honlapján. – A kerettagok komolyan készültek a tornára, jó a csapatszellem. Biztos vagyok benne, hogy képesek vagyunk nálunk magasabban rangsorolt válogatottakat is legyőzni, ezt szeretném megmutatni, továbbá a legjobb tízben végezni. Egyúttal köszöntöm a csapatban Kántor Gergelyt, akinek ez lesz az első komoly megmérettetése a válogatott tagjaként.”

„Reális elvárásom a legjobb tízbe kerülés, a hat közé jutás már bravúr lenne – mondta Papp Gábor, a női együttes szövetségi kapitánya. Két újoncunk is van, a mindössze tizennégy esztendős tehetség, Gaál Zsóka, és a támadósakkot játszó Juhász Barbara. A mezőny erős, de a lányok elszántak, sikerre éhesek, és izgatottan várják a csatákat. Csupán néhány nagy név hiányzik a mezőnyből, viszont mi sem a legerősebb összeállításban érkeztünk a helyszínre. Az első fordulóban Szlovénia kettes csapatával párosítottak össze minket, egy magabiztos győzelmet várok.”

„Két nagyon elszánt csapattal megyünk, mindkettőben játszanak rutinos versenyzők, mindemellett lehetőséget tudunk adni a fiatal játékosoknak is a bemutatkozásra – fogalmazott Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke. – Fontos az utánpótlás, és az, hogy éles helyzetekben, nagy tét alatt is ki tudják próbálni magukat, erre ez az Európa-bajnokság kiváló lehetőség. Minden világverseny, minden nemzetközi esemény egyre fontosabb nekünk, hiszen 2024-ben mi rendezzük a sakkolimpiát Budapesten.”

SAKK, CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, CATEZ (Szlovénia)
A MAGYAR VÁLOGATOTT ÖSSZEÁLLÍTÁSA
Nyílt verseny:
Erdős Viktor, Berkes Ferenc, Bánusz Tamás, Gledura Benjamin, Kántor Gergely. Szövetségi kapitány: Ács Péter
Női verseny: Lázárné Vajda Szidónia, Gara Tícia, Gaál Zsóka, Terbe Julianna, Mihók-Juhász Barbara. Szövetségi kapitány: Papp Gábor

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik