Sakk: Oroszország még februárban kiléphet az európai szövetségből

Vágólapra másolva!
2023.01.31. 14:09
null
Az oroszok egyik legjobbja, Jan Nyepomnyascsij (Fotó: Getty Images)
Az Európai Sakkszövetség (ECU) arra számít, hogy Oroszország február 24-ig megszünteti tagságát és átlép az Ázsiai Sakkszövetségbe (ACF).

 

Az orosz sportági szövetség már korábban megszavazta az ACF-hez való csatlakozást, miután a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) úgy döntött: nem engedélyezi az oroszok részvételét a csapatversenyeken.

A FIDE – amelynek Arkagyij Dvorkovics személyében orosz elnöke van – tavaly február 28-án, négy nappal az ukrajnai háború kirobbanása után jelentette be, hogy az invázió miatt Oroszország és a konfliktusban Moszkvát támogató Fehéroroszország nem rendezhet hivatalos versenyeket. Március 16-án pedig azt közölte, hogy a két ország válogatottjai nem vehetnek részt a szervezet égisze alatt zajló eseményeken. Kivételt az egyéni indulást illetően tett olyan formában, hogy az orosz és fehérorosz sakkozók a nemzeti jelképek használata nélkül, semleges színekben, a FIDE zászlaja alatt asztalhoz ülhetnek a nemzetközi tornákon.

Az Ázsiai Sakkszövetség február végén Abu-Dzabiban tartja közgyűlését, amelyen döntés születhet Oroszország felvételéről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik