Sakk: Nyepomnyascsij és Ting Li-zsen vívja a vb-döntőt

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.11.02. 13:41
null
Jan Nyepomnyascsij a világbajnokjelöltek madridi versenyén (Fotó: AFP)
Végleges, hogy az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen vív meg a sakkvilágbajnoki trónért, miután a jelenlegi világbajnok norvég Magnus Carlsen nem vállalta a címért kiírt páros mérkőzést – írja a Magyar Távirati Iroda.

 

Az orosz–kínai párosítást a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) tette közzé a honlapján, egyszersmind rögzítve, hogy Carlsen hivatalosan, írásban is megerősítette visszalépését a címvédéstől.

Nyepomnyascsij a világbajnokjelöltek nyári tornájának megnyerésével alanyi jogon hívhatta kit Carlsent, Ting pedig mint a nyolcfős madridi viadal második helyezettje szerzett jogot a fináléban való szereplésre. A világbajnoki döntőt 2023-ban rendezik, közelebbi időpont és helyszín még nincs.

Carlsen először idén júliusban nyilatkozott úgy: nem érez motivációt arra, hogy újabb világbajnoki döntőt játsszon, főként nem az orosz nemzetközi nagymesterrel.

A 31 éves norvég, aki a múlt év végén Nyepomnyascsijjal szemben magabiztosan őrizte meg a titulusát, 2013-ban az indiai Viswanathan Anand legyőzésével foglalta el a sakkvilág trónját, és azt követően négyszer védte meg a címét.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik