Sakk: Nyepomnjascsij újabb sikerrel tovább növelte előnyét

2020.03.23. 19:54
null
Jan Nyepomnjascsij egypontos előnnyel vezet Jekatyerinburgban (Fotó: FIDE/Facebook)
Tovább növelte előnyét a jekatyerinburgi sakkvilágbajnok-jelölti torna élén az orosz Jan Nyepomnjascsij, miután legyőzte a másodikként kiemelt kínai Ting Li-zsent is.

A 2020-as jekatyerinburgi sakkvilágbajnok-jelölti tornán eddig tizenhat döntetlen született, és nyolcszor dőlt el az egy pont sorsa, ebből három játszma Jan Nyepomnjascsij nevéhez fűződik. A negyedikként kiemelt 29 éves orosz nagymester a holland Anish Giri és a kínai Vang Hao után a második kiemelt Ting Li-zsent is legyőzte, ráadásul a hatodik forduló leggyorsabb játszmáján, amelyen a harmincadik lépést követően átvette az irányítást, a negyvenedik után pedig feladásra kényszerítette ellenfelét.

Alekszandr Griscsuk és Fabiano Caruana, valamint Vang Hao és Maxime Vachier-Lagrave összecsapásra döntetlen lett, sőt, sokáig úgy állt Kirill Alekszejenko és Anish Giri párbaja is, de a világos bábukkal játszó orosz a 89. lépésben olyat húzott a huszárral, amivel számára elúszott a meccs. Onnantól kezdve Giri kezében volt a győzelem, aki ezúttal élt is a lehetőséggel, és bár Alekszejenko mindent megpróbált, a 98. lépésben kénytelen volt feladni a játszmát és a torna utolsó helyére csúszott. Ez volt a jekatyerinburgi viadal eddigi leghosszabb mérkőzése, Giri pedig első győzelmét szerezte karrierje második világbajnok-jelölti tornáján.

Az eddig kiegyensúlyozottan és jól versenyző, a lehetséges hat pontból négy és felet szerző Nyepomnjascsij hat forduló után tisztán vezet, előnye egy pont a második helyen álló Vachier-Lagrave, és másfél a torna favoritjának tartott Caruana előtt. Kedden újabb pihenőnap vár a nyolcfős mezőnyre, a tizennégy körös torna szerdán folytatódik a hetedik fordulóval.

SAKK, VILÁGBAJNOKJELÖLTEK TORNÁJA, JEKATYERINBURG
6. forduló.
Alekszandr Griscsuk (orosz)–Fabiano Caruana (amerikai) 0.5:0.5, Kirill Alekszejenko (orosz)–Anish Giri (holland) 0:1, Jan Nyepomnjascsij (orosz)–Ting Li-zsen (kínai) 1:0, Vang Hao (kínai)–Maxime Vachier-Lagrave (francia) 0.5:0.5. Az állás: 1. Nyepomnjascsij 4.5 pont, 2. Vachier-Lagrave 3.5, 3. Caruana 3, 4. Giri 3, 5. Vang Hao 3, 6. Griscsuk 3, 7. Ting Li-zsen 2, 8. Alekszejenko 2
Kedden pihenőnap. A szerdai, 7. forduló párosítása
: Caruana–Vang Hao, Vachier-Lagrave–Nyepomnjascsij, Ting Li-zsen–Alekszejenko, Giri–Griscsuk

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek