Sakk: kezdődik a zalakarosi fesztivál, ismét bajnok az Aquaprofit

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2011.05.19. 16:17
Címkék
Péntektől nyolc napon át Zalakaros ad otthont az idei magyar egyéni nyílt sakkbajnokságoknak. A csapatbajnokságot sorozatban harmadszor az Aquaprofit-NTSK nyerte meg.

ZALAKAROSI FESZTIVÁLZALAKAROSI FESZTIVÁL

Zalakaroson egészen pontosan egyszerre három verseny is zajlik majd: egy nemzetközi nyílt verseny, ezen belül az Aquaprofit nyílt magyar férfibajnokság és az Aquaprofit nyílt magyar női bajnokság. Tehát a főverseny eredményei alapján hirdetnek férfi és női magyar bajnokokat.

A főverseny díjalapja csaknem 1.5 millió forint, ezen felül a magyar bajnokságok győztesei fejenként 120 ezer forintot nyernek.

A 9 fordulós, svájci rendszerű bajnokságon asztalhoz ül többek között Mádl Ildikó kétszeres olimpiai bajnok, Sax Gyula olimpiai bajnok, Rapport Richárd, Erdős Viktor és az orosz Konsztantyin Csernyisov is, aki korább több alkalommal volt a verseny győztese. A szervezők az előzetes jelentkezések alapján 140 fő részvételére számítanak. A mezőnyben 12 nagymester fog játszani.

A bajnoki címen túl, a két legjobb eredményt elérő magyar férfi játékos részt vehet a szeptemberben megrendezendő magyar országos sakkbajnokságon. Ez a verseny zárt jellegű, mindössze 10 játékos indulhat majd: a 7 legerősebb Élő-pontszámmal rendelkező versenyző, a 2 továbbjutó a zalakarosi nyílt bajnokságról és a 20 év alatti magyar bajnok.

Az esemény előtt Horváth Tamás, a verseny főszervezője, a Magyar Sakkszövetség új alelnöke a következőképpen fogalmazott: „Büszkeséggel tölt el, hogy harmincadik alkalommal rendezhetjük meg versenyünket, talán ez ma a legerősebb hazai nyílt bajnokság. Külön öröm számomra, hogy Novák Ferenc, Zalakaros város polgármestere és a verseny fővédnöke is támogatja rendezvényünket.”

A fordulók – az utolsó nap kivételével – 15 órakor kezdődnek.

ISMÉT BAJNOK AZ AQUAPROFIT

A papíron a világbajnok indiai Viswanathan Anand mellett a spanyol Alekszej Shirovot és Polgár Juditot is soraiban tudó, de az idei csb-n nélkülük felálló Aquaprofit százszázalékos teljesítménnyel, 97.5 pontot elérve diadalmaskodott. A csapat egyik legjobbja a hét partiból 6.5 pontot gyűjtött Balogh Csaba volt, a legeredményesebbnek Márkus Róbert (10 játszma, 9 pont) bizonyult, a 19 éves Prohászka Péter pedig 9.5 pontot gyűjtött 11 meccsén – a szövetség honlapja szerint. A 74 esztendős Portisch Lajos, a nemzet sportolója két győzelemmel és két döntetlennel járult hozzá a sikerhez.

„Sorozatban 37 mérkőzést nyertünk meg, bajnokságokon átívelően tart ez a széria, azt hiszem, más sportágakban sem nagyon dicsekedhetnek csapatok ilyen sikersorozattal” – mondta Nádasi Tamás, a főszponzor Aquaprofit Zrt. elnöke az MTI-nek. Hozzátette, a legnagyobbak játékára most nem volt szükség, de továbbra is rendelkezésre állnak, s a cél, hogy a csapat együtt maradjon. Az őszi BEK-részvétel kérdése még nem dőlt el, mivel a sakkban bárki bármelyik együttesben szerepelhet, így nincs garantálva, hogy az Aquaprofit a legerősebb felállásban indulhat.

A csb-ben a második helyen a Paks (86), a harmadikon pedig a Haladás VSE (76) végzett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik