Sakk: fél évig nem vehet részt FIDE-versenyeken az orosz Karjakin

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2022.03.22. 14:19
null
Karjakin fél évre eltiltva (Fotó: Getty Images)
Szeptemberig nem indulhat a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) versenyein az orosz Szergej Karjakin, aki nyílt levélben támogatta országa Ukrajna elleni háborúját. 

A 32 esztendős nemzetközi nagymester a fél évre szóló eltiltás miatt nem lehet ott a világbajnok-jelöltek június–júliusi, madridi tornáján sem, amelynek győztese kihívhatja a regnáló világbajnok norvég Magnus Carlsent.

Karjakin február 27-én tette közzé nyílt levelét, amelyben leszögezte, támogatja Oroszország ukrajnai különleges hadműveletét. Másnap az amúgy az orosz Arkagyij Dvorkovics irányította FIDE elítélte az orosz versenyzőt nyilvános politikai állásfoglalása miatt, és fegyelmi eljárást indított a sakkozó ellen.

„Egy cseppet sem bántam meg, amit tettem. A hazám támogatása és a világbajnok-jelöltek tornáján való részvételem közül mindig az elsőt választanám” – nyilatkozta Karjakin a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Az Ukrajnában született, és eleinte ukrán színekben versenyző, 2009 óta viszont orosz állampolgár Karjakin jelenleg 18. a FIDE világranglistáján. 2016-ban megnyerte a világbajnok-jelöltek viadalát, a vb-döntőben azonban kikapott a már akkor is címvédő Carlsentől. Karjakin az orosz csapattal olimpiát és vb-t is nyert, de nem csupán a hagyományos sakkban kiváló: gyorssakkban és villámsakkban – utóbbiban kétszer – is volt már egyéni világbajnok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik