Fischer fülöp-szigeteki szeretője azt állítja, hogy a kilencéves Jinky Young a sakkozó lánya. A genetikai azonosításra azután nyílt lehetőség, hogy a reykjavíki fellebbviteli bíróság megváltoztatta az első fokon eljáró hatóság kihantolást elutasító ítéletét.

A sakkozótól származó szövetminták a becslések szerinti 2 millió dolláros (454 millió forintos) hagyaték sorsát változtathatják meg, ugyanis Fischer vagyonára a korábbi felesége, két unokaöccse és az amerikai adóhivatal is igényt tart.

Az amerikai születésű, 2005-ben Reykjavíkban letelepedett Fischer az egyetlen amerikai sportoló, akinek sikerült megtörnie a szovjet nagymesterek hosszú évtizedek óta tartó hegemóniáját.

Fischer 1972-ben Reykjavíkban győzte le Borisz Szpasszkijt, elnyerve ezzel a sakkvilágbajnoki címet. Az izlandiak általános véleménye szerint az Izlandon lejátszott döntő erős befolyással lehetett a helyi törvényhozókra abban, hogy a szigetország befogadja a sakkzsenit.

Fischer ugyanis 1992-ben az amerikai tilalom ellenére Jugoszláviában 3.3 millió dollárért páros mérkőzést (nem hivatalos vb-t) játszott korábbi nagy riválisa, Szpasszkij ellen, akit megint legyőzött. Fischer ezt követően már nem tért vissza az Egyesült Államokba, eltűnt a hatóságok szeme elől, és több országban megfordult, többek között Budapesten is élt egy ideig.