Sakk: Carlsen remizett Nyepomnyascsijjal Zágrábban

Vágólapra másolva!
2022.07.21. 13:58
null
Carlsen remizett Nyepomnyascsijjal Zágrábban (Fotó: AFP)
A kilenc éve regnáló sakkvilágbajnok Magnus Carlsen és a világbajnokjelöltek legutóbbi tornáján győztes, így újfent kihívóvá előlépett Jan Nyepomnyascsij döntetlenre végzett egymással a zágrábi nagymesterverseny nyitófordulójában – írja az MTI.


A norvég és az orosz nagymesternek a gyorssakkban és villámsakkban zajló horvátországi viadalon váltott partija azért érdekes igazán, mert Carlsen egy napja bejelentette: kellő motiváció híján jövőre nem védi meg a klasszikus sakkban őrzött vb-címét, vagyis nem kíván ismét párosmérkőzést játszani Nyepomnyascsijjal.

Carlsen tavaly év végén kihívójával szemben magabiztosan őrizte meg címét, s azóta többször is jelezte: legközelebb csak Alireza Firouzjával hajlandó asztalhoz ülni vb-döntőben. Csakhogy a 19 esztendős iráni-francia nem igazolta tehetségét, csupán hatodik lett a sakkvilágbajnok-jelöltek félmillió euró összdíjazású madridi tornáján, amelyen Rapport Richárd az utolsó helyen végzett.

Carlsen kihívója jövőre újra Nyepomnyascsij lenne, aki a nyolcfős mezőnyben egyedüli veretlenként végzett az élen a spanyol fővárosban. Az orosz – de a FIDE színeiben induló – sakkozó így várhatóan a kínai Ting Li-zsennel ütközhet meg, aki másodikként zárt Madridban.

A FIDE, a sportági világszövetség orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics megerősítette, hogy a vb-címvédő nem akar asztalhoz ülni Nyepomnyascsijjal, egyúttal hangot adott reményének, hogy Carlsen döntése nem végleges.

Nyepomnyascsij a zágrábi torna előtt azt mondta a TASZSZ-nak, hogy csalódott, amiért Carlsen visszalép a címvédő mérkőzéstől, a norvég világbajnok döntését kiábrándítónak és szomorúnak nevezve.

„Elutasító lépése kárt okozhat a sakknak, de Magnus volt és marad is az egyik legnagyobb sakkozó, döntésétől függetlenül” – nyilatkozta az orosz hírügynökségnek Nyepomnyascsij.

A norvég nagymester 2013-ban az indiai Viswanathan Anand legyőzésével foglalta el a sakkvilág trónját, s azóta négyszer védte meg címét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik